Служителите на Белия дом са били готови да публикуват изявление в петък с официално обвинение срещу Русия за участието ѝ в мащабни хакерски атаки срещу редица правителствени институции в САЩ, но в последния момент им е било наредено да не го публикуват, като от Белия дом не са обяснили защо е било взето това решение, съобщава "Асошиейтед прес", като се позовава на анонимен източник, запознат със ситуацията. 

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

В САЩ разкриха мащаба на хакерските атаки, извършени от Русия

Най-малко 200 организации по света са ударени

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви в интервю, че участието на Русия в мащабните хакерски атаки срещу системите на американски правителствени ведомства е "доста ясно". По-късно обаче все още действащият президент на САЩ Доналд Тръмп написа в "Туитър", че зад хакерските атаки не стояла Русия, както твърдят редица медии, а Китай и настоя, че мащабът на хакерските атаки бил преувеличен в медиите.

Както отбелязва "Асошиейтед прес", остава неясно дали Помпео е получил съобщението, преди да обвини Русия в интервю. Сега, според информационната агенция, официалните лица в САЩ се опитват да унифицират официалната версия за участието на Русия.

Тръмп оневинява Русия, хакерските атаки срещу САЩ можело да са от Китай

Тръмп оневинява Русия, хакерските атаки срещу САЩ можело да са от Китай

По финансови причини медиите били "вцепенени" да посочват Китай

По-рано беше съобщено за мащабно проникване на хакери чрез софтуера на компанията SolarWinds. Американските власти смятат, че основните цели на атаката са правителствени институции. Сред пострадалите са министерствата на отбраната, финансите, вътрешната сигурност и търговията, както и Държавният департамент. Освен това може да са пострадали Министерството на енергетиката и Националната администрация по ядрена безопасност на САЩ, въпреки че Министерството на енергетиката посочва, че агенцията за ядрена безопасност не е била засегната.

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Великобритания и още шест страни извън САЩ са били засегнати