Около 200 организации по света, включително правителствени агенции и компании, са подложени на хакерски атаки от Русия, съобщава американската информационна агенция "Блумбърг", позовавайки се на фирмата за киберсигурност Recorded Future и три източника, запознати с разследването.

Въпреки че 18 000 клиента на SolarWinds са инсталирали вредоносната актуализация на софтуера на компанията, броят на компаниите, мрежите на които са били компрометирани от хакери, вероятно ще бъде много по-малък. Recorded Future е идентифицирала 198 организации.

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Великобритания и още шест страни извън САЩ са били засегнати

По думите на още трима източници на агенцията, хакерите са ударили поне 200 организации, като са получили достъп до мрежите и са се опитали да откраднат потребителски данни. Източниците не съобщават кои са засегнатите институции.

По-рано беше съобщено, че група хакери са успели да получат достъп до редица американски правителствени ведомства чрез софтуерната фирма SolarWinds. Сред пострадалите са министерствата на отбраната, финансите, вътрешната сигурност и търговията, както и Държавният департамент. Освен това може да са пострадали Министерството на енергетиката и Националната администрация по ядрена безопасност на САЩ.

По думите на американския държавен секретар Майк Помпео участието на Русия в тази хакерска атака може да се каже, че е "доста ясно".

Тръмп оневинява Русия, хакерските атаки срещу САЩ можело да са от Китай

Тръмп оневинява Русия, хакерските атаки срещу САЩ можело да са от Китай

По финансови причини медиите били "вцепенени" да посочват Китай

В същото време все още действащият американски президент Доналд Тръмп настоя, че Китай, а не Русия, може да стои зад хакерската атака срещу американските правителствени агенции.

От своя страна прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков твърди, че Русия нямала нищо общо с хакерските атаки.

Разузнаването на САЩ предупреди, че хакерските атаки продължават

Разузнаването на САЩ предупреди, че хакерските атаки продължават

Агенциите не потвърдиха целите на кибератаката