Президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи, че Китай може да е виновникът за неотдавнашната мащабна хакерска атака срещу няколко американски федерални ведомства и големи американски компании.

Разузнаването на САЩ предупреди, че хакерските атаки продължават

Разузнаването на САЩ предупреди, че хакерските атаки продължават

Агенциите не потвърдиха целите на кибератаката

"Хакерската атака е много по-голяма в генериращите фалшиви новини медии, отколкото в действителност. Бях напълно информиран и всичко е под контрол. Русия, Русия, Русия е приоритетното скандиране, когато нещо се случи, защото нечестните медии са, в повечето случаи заради финансови причини, вцепенени да обсъждат възможността, че това може да е Китай (може!).

Може да е имало и удар по нашите нелепи машини за гласуване по време на изборите, на които сега е очевидно, че спечелих голяма победа, което го прави още по-корумпирано неловко положение за САЩ", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче настоя, че е "доста очевидно", че Русия стои зад хакерските атаки.

Вчера и от американският технологичен гигант Microsoft обявиха, че хакерските атаки идват от Русия, като дори още седем страни извън САЩ са били засегнати от кибератаката, включително Великобритания, Канада, Мексико, Белгия, Испания, Израел и ОАЕ. 

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Microsoft предупреди: Хакерската атака на Русия се разраства

Великобритания и още шест страни извън САЩ са били засегнати