Администрацията на президента Доналд Тръмп отново е наложила забрана служителите на Белия дом да дават показания пред Конгреса по разследването за импийчмънт на Тръмп, съобщава

Този път е отменено изслушването на Робърт Блеър - един от служителите, присъствали на разговора между американския президент и държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, който стана причина за започване на разследването, съобщава Politico.

Камарата на представителите на САЩ ще гласува процедурата за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите на САЩ ще гласува процедурата за импийчмънт на Тръмп

Всички републиканци в долната камара се очаква да гласуват против резолюцията

Адвокатът на Блеър - Уит Елерман, е заявил, че неговият довереник няма да се яви в понеделник, за да даде показания, тъй като Белият дом е дал указания той да не свидетелства - това е станало по съвет на Министерството на правосъдието.

Робърт Блеър е присъствал на телефонния разговор на 25 юли между Тръмп и Зеленски, който е предизвикал сериозно безпокойство сред някои служители на службите за сигурност.

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Заплитане на казуса с разговора със Зеленски

Блеър е старши помощник на изпълняващия функциите на шеф на администрацията в Белия дом Мик Мълвейни, чиито изявления потвърдиха намерението на Тръмп да окаже натиск върху Украйна, за да започне разследване срещу сина на Джо Байдън, потенциален конкурент на Тръмп за президентския пост на вота през идната година.

Припомняме, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви в края на септември, че Конгресът започва официално проучване за импийчмънт. Според Пелоси проверката е необходима, след като Тръмп призна, че е поискал от украинския президент да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му. Републиканците смятат, че Пелоси не е следвала процедурата, защото долната камара не е провела официално гласуване на процедурата по разследване.

Пелоси очаква публични изслушвания по импийчмънта през ноември

Пелоси очаква публични изслушвания по импийчмънта през ноември

Тръмп отхвърли обвиненията и предложи да прочете стенограмата от разговоа със Зеленски