От Белият дом потвърдиха награждаване в размер на близо 20 милиарда долара за компанията Intel (INTC.O), съобщиха от Reuters.

Джо Байдън ще обяви предварителното споразумение в щата Аризона, като се предвижда отдаването на 8.5 милиарда долара безвъзмездни средства и до 11 милиарда долара в заеми. Част от средствата ще бъдат използвани за изграждане на 2 нови фабрики и за модернизиране на една съществуващата.

Изявлението на Байдън в Аризона може да бъде в полза на демократите, за да защитят критична позиция в Сената на САЩ на изборите през ноември, както и евентуално да даде тласък на състезанията за Камарата на представителите, смятат от Reuters.

Сделката с Intel е част от "CHIPS and Science Act of 2022", закон за увеличаване на местното производство на полупроводници с 52.7 милиарда долара финансиране. Той включва също 39 милиарда долара субсидии за производство на полупроводници и 11 милиарда долара за научноизследователска дейност и развитие.

28 милиарда долара също са отделени от Министерството на търговията на САЩ за държавни субсидии за производство на чипове, а 75 милиарда долара са заделени за отпускане на заеми. Това е добра новина за Intel, като през януари компанията даде прогноза, че приходите им за първото тримесечие може да се разминат с над 2 милиарда долара от пазарните прогнози, заради несигурността на пазара.

Средствата ще спомогнат финансирането на забавения проект на компанията за изграждане на фабрика в щата Охайо, на почти завършеното съоръжение в щата Ню Мексико, както и на съоръжение за научноизследователска дейност и развитие в щата Орегон. Длъжностните лица са отказали да дадат подробности за точната сума за всеки проект.

Intel се очаква да получи и до 3.5 милиарда долара от Министерството на търговията за повишаване на сигурността в своите съоръжения в Аризона за производство на секретни чипове за военните.

През следващите седмици също се очаква награждаване на Samsung от Южна Корея и TSMC от Тайван.

САЩ официално позволяват на южнокорейски компании да внасят оборудване за чипове в Китай

САЩ официално позволяват на южнокорейски компании да внасят оборудване за чипове в Китай

Южнокорейските производители на чипове Samsung Electronics и SK Hynix са освободени от нуждата от лицензи за внасяне на оборудване в Китай

Министърът на търговията Джина Райомондо нарече споразумението "огромна сделка" и една от най-големите инвестиции в производството на полупроводници в САЩ. Вчера тя отбеляза, че делът на страната в производството на чипове засега е нулев, но може да нарасне до 20% до 2030 г., благодарение отчасти на програмата за субсидии.

Целта е да се намали зависимостта от Китай и Тайван, тъй като делът на световния капацитет за производство на полупроводници в САЩ е спаднал от 37% за 1990 г. на 12% през 2020 г., по данни от Асоциацията на полупроводниковата индустрия.

Миналия месец администрацията на Байдън отпусна 1.5 милиарда долара на мултинационалната компания GlobalFoundries (GFS.O), третият по големина производител на чипове в света. Средствата са предназначени за изграждане на съоръжения в Малта и Ню Йорк, както и за разширяване на съществуващите операции в тези градове и в Бърлингтън, щат Върмонт.

През януари от Министерството на търговията обявиха, че американската компания Microchip Technology (MCHP.O) ще получи 162 милиона долара държавни субсидии. Това ще позволи на компанията да утрои производството в 2 две фабрики в САЩ.

САЩ призовават съюзниците си да ограничат износа на чипове и технология за Китай

САЩ призовават съюзниците си да ограничат износа на чипове и технология за Китай

Те са повдигнали въпроса в Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония