В последните дни на администрацията на бившия американски президент Барак Обама, някои служители на Белия дом отчаяно са се опитвали да разпространят информацията относно опитите на Русия да подкопае президентските избори в САЩ, както и за възможните контакти между сътрудници на новоизбрания президент Доналд Тръмп и руснаци, към всички правителствени институции.

Бивши американски официални лица твърдят, че те са имали две цели: да гарантират, че подобна намеса няма да бъде осъществявана и в бъдещи американски или европейски избори, както и да оставят ясна следа от разузнавателна информация за разследващите. Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс". 

Американските съюзници, включително Великобритания и Холандия, предоставиха информация, описваща срещи в европейски градове между руски правителствени служители, включително приближени на руския президент Путин, и сътрудници на новоизбрания президент Тръмп. Това твърдят трима бивши американски правителствени служители, които са пожелали да останат анонимни, тъй като става въпрос за класифицирана разузнавателна информация.

Отделно, американските специални служби са прихванали комуникации на руски официални лица, някои от тях и служители на Кремъл, обсъждащи контакти със сътрудници на Тръмп.

Разкритията относно контактите дойдоха, след като нови въпроси бяха повдигнати за отношенията на главния прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс с руснаците. Според бивш висш американски правителствен служител, той се е срещнал с руския посланик във Вашингтон, Сергей Кисляк, два пъти през миналата година. Подробностите от срещите не са ясни, но контактите противоречат на показанията на Сешънс пред Сената по време на изслушването му преди заемането на поста през януари, когато той твърдеше, че не е имал контакти с руснаците.

Главният прокурор на САЩ обяви за лъжа твърденията, че се е срещал с руснаци

Главният прокурор на САЩ обяви за лъжа твърденията, че се е срещал с руснаци

Никога не бил обсъждал въпроси покрай изборите с руснаци

Сешънс изтъкна в изявление след разкритията, че никога не се е срещал с каквито и да било руски официални лица, за да обсъжда въпроси от предизборната кампания. "Нямам никаква представа за какво се отнася това твърдение. Това е лъжа", отсече главният прокурор и правосъден министър.

Тръмп отрече, че той и негови сътрудници от предизборния му щаб са имали каквито и да било контакти с руски официални лица, и даже открито намекна, че американските специални служби са скалъпили разузнавателна информация, предполагаща, че руското правителство се е опитало да се намеси в американските президентски избори. Тръмп обвини администрацията на Обама в пропагандно разгласяване на историята с Русия като начин да дискредитира неговата нова администрация.

В администрацията на Обама изявленията на Тръмп предизвикаха опасения сред някои, че разузнавателната информация може да бъде покрита или унищожена - или да бъдат осветлени нейните източници, - след като властта бъде предадена на новата администрация. Това, което е последвало, е опит за съхраняването на разузнавателната информация, което подчертава дълбокото безпокойство, с което Белият дом и американските специални служби са гледали на заплаха от Москва.

Това също така отразява съмнението сред мнозина в Белия дом по времето на Обама, че предизборният щаб на Тръмп може да заговорничи с Русия във връзка с хакерските атаки срещу Демократическата партия - съмнение, което американските власти твърдят, че не е било потвърдено. Бивши високопоставени служители от администрацията на Обама са посочили, че тези опити за съхраняване на информацията не били дирижирани от Обама.