САЩ са се съгласили да не повтарят твърденията, че британската специална служба GCHQ е подслушвала американския президент Доналд Тръмп в седмиците, след като той спечели президентските избори.

Припомняме, GCHQ отхвърли твърденията, направени от Белия дом, че тя е шпионирала Тръмп като новоизбран президент по нареждане на предшественика му Барак Обама.

Британска спецслужба за подслушването: Твърденията на Тръмп са крайно нелепи

Британска спецслужба за подслушването: Твърденията на Тръмп са крайно нелепи

Необичайна критика от иначе "тихата" служба

Британското правителство е било уверено от американските власти, че твърденията повече нямало да бъдат повтаряни, разкри говорител на британския премиер Тереза Мей.

Той уточни, че британските власти дали да се разбере на американските власти, че твърденията били "нелепи и трябва да бъдат отхвърлени".

GCHQ също отрече твърденията като "абсурдни" и "крайно нелепи". Необичайният ход от страна на британската спецслужба дойде, след като говорителят на Белия дом Шон Спайсър се позова на твърдения, направени първо по американската телевизия Fox News по-рано тази седмица.

Тръмп по-рано твърдеше, че небостъргачът му "Тръмп тауър" в Ню Йорк е бил подслушван и следен. Ала той не приведе никакви доказателства за твърдението.

Комисия в Сената на САЩ в четвъртък заключи, че нямало никакви индикации "Тръмп тауър" да е била подлагана на следене и подслушване от американското правителство преди или след изборите.