Разследването на предизборната кампания на Доналд Тръмп, дейността на неговият екип след победата на изборите и бизнеса на американски лидер, започанто в понеделник от юридическатат комисията в Конгреса, е "позорно и обидно", се посочва в изявление на прес-секретаря на Белия дом Сара Сандърс.

Председателят на правната комисия на Камарата на представителите Джери Надлър, демократ от Ню Йорк започна позорно и обидно разследване на фалшиви твърдения, вече проучени от специалния прокурор Робърт Мълър и комисиите на двете камари на Конгреса. Това събиране на компромати се дължи на факта, че се страхуват, че двугодишната лъжлива история за "тайно споразумение с Русия" се разпада", съобщава Сандърс.

Тя нарича и "срамни заплахите на демократите и подигравка с американските граждани. Американският народ заслужава депутати, които работят с президента за намиране на решения на такива сериозни проблеми като имиграцията, здравеопазването и инфраструктурата", заявява говорителка.

Демократите в Конгреса погват Тръмп за корупция и възпрепятстване на правосъдието

Демократите в Конгреса погват Тръмп за корупция и възпрепятстване на правосъдието

Обявиха широкомащабно разследване срещу него

Комисията изпрати 81 писма до лица и организации, включително Белия дом, Министерството на правосъдието на САЩ, персонала на кампанията на Тръмп и синовете му, като поиска документите за разследването, да бъдат подадени в рамките на две седмици. В случай на отказ, комисията може да им изпрати искане да се явят в Конгреса.

Според СиЕнЕн, разследването ще разгледа възможно възпрепятстване на правосъдието, тайни споразумения с Русия и злоупотреба с власт. Получената информация може да се използва като основа за процедура по импийчмънт.

Мълър разследва близо две години предполагаемите опити да се повлияе на изборите в САЩ през 2016 г., а също така установява дали държавният глава не е извършил престъпления по време на предизборната си кампания или като президент.

Тръмп и неговите помощници многократно са отхвърляли подозренията за незаконни контакти с руски служители по време на предизборната кампания. Москва също така многократно отхвърля твърденията за опити да се повлияе на хода на изборите в САЩ.

Комисия събира доказателства за импийчмънт на Тръмп

Комисия събира доказателства за импийчмънт на Тръмп

Комисията по правосъдие ще търси документи от повече от 60 души и организации