Комисията по правосъдие на Камарата на представителите на САЩ започва разследвания за възможно възпрепятстване на правосъдието и злоупотреба с власт от президента Доналд Тръмп, съобщи председателят й Джерълд Недлър, цитиран от Ройтерс.

Комисията ще търси документи от повече от 60 души и организации.

Документи ще бъдат изискани от министерството на правосъдието, от сина на Доналд Тръмп - младши, от главния финансов отговорник на Организацията на Тръм Алън Уайзълбърг и други.

"Ще започнем разследване на злоупотреби с власт, корупция и възпрепятстване на правосъдието", каза Недлър, като посочва, че тяхната работа е да защитават върховенството на закона. По думите на Недлър е "ясно, че президентът е възпрепятствал правосъдието, но е твърде рано да се обмисли дали трябва да се цели импийчмънт. Комисията по правосъдие би била водеща при една евентуална процедура по отстраняване на президента.

Конгресът погва Доналд Тръмп за данъците

Конгресът погва Доналд Тръмп за данъците

Налоговите декларация на президента се проучват от конгресмените

Като доказателство за възпрепятстване на правосъдието, Недлър посочва смяната на директора на ФБР. След това се появи информация, че Федералното бюро е започнало разследване за връзки между Москва и Тръмп.

Извън Конгреса разследването бе поето от специалния съветник Робърт Мълър. Очаква се Мълър да предаде окончателния си доклад на главния прокурор на САЩ в рамките до няколко седмици.

Недлър също така посочва като свидетелство опитите на Тръмп да сплаши свидетели в разследването, потенциални обещания за помилване, така и атаките на Тръмп върху разследванията и медиите.

В понеделник комисията ще публикува списъка на хората и организациите, от които ще поиска.

Тръмп неведнъж е отричал кампанията му да работи с Москва, като според него разследването е лов на вещици. Според последните му изказвания, тъй като не са открити доказателства за тайни споразумения, самото издирване на документи е измъкване.

Припомняме, свидетелства на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен миналата седмица пряко замесиха Тръмп в различни престъпления, включително - в нарушения на финансирането на кампанията му.

Майкъл Коен ще нарече Доналд Тръмп „расист” и „мошеник"

Майкъл Коен ще нарече Доналд Тръмп „расист” и „мошеник"

Това става ясно от предварително изнесени свидетелски показания, които ще даде Коен пред Комисията по контрол

Лидерът на републиканците Кевин Маккарти атакува Недлър с обвинението, че той има вече план за импийчмънт.

Импийчмънт - как да се отстрани президент на САЩ

Импийчмънт - как да се отстрани президент на САЩ

Парламентът действа като обвинител, а сенатът провежда съдебен процес с членове, действащи като прокурори