ФБР е започнало разследване, за да установи дали президентът на САЩ Доналд Тръмп действа съзнателно или несъзнателно в интерес на Русия, съобщава в. "The New York Times".

Уточнява се, че разследването е предприето заради уволнението на предишния директор на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми и заради някои изявления на Тръмп.

Назначеният дни след това специален прокурор Робърт Мълър, който работи по случая с руската намеса в американските избори и вероятния сговор между щаба на Тръмп и Кремъл, е продължил започнатото от ФБР разследване.

Тръмп криел подробности от разговорите с Путин

Тръмп криел подробности от разговорите с Путин

Президентите на САЩ и Русия разговаряха на Г-20 в Хамбург

Според ръководството на ФБР, уволнението на Коми може би е опит да се блокира важна на за националната сигурност операция. С оглед на изявленията на Тръмп по отношение на Русия и директния му призив към Москва да продължи да се меси в казуса с мейлите на Хилари Клинтън, поведението на президента е събудило подозрения.

От ФБР и от екипа на Мълър не коментират информацията, изнесена от "The New York Times". Тя е позована на източници от правоохранителните органи.

Преди дни съдът удължи правомощията за работа на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на руската афера на Тръмп, която уличава в престъпления и нерегламентрани контакти редица негови бивши и настоящи подчинени от Белия дом.