Президентът на САЩ Доналд Тръмп е скрил от членовете на администрацията си подробности за първите си разговори с руския президент Владимир Путин, които се състояха през лятото на 2017 г. в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20. Това разкри в. "Вашингтон пост", позовавайки се на информирани източници.

След гореспоменатата среща Тръмп е взел бележките на преводача, който е присъствал на срещата, и му е казал да не ги разпространява сред другите членове на администрацията. Това стана известно след като един от консултативния екип на Тръмп в Белия дом и високопоставен служител на Държавния департамент са попитали преводача за информация за срещата на двамата лидери, но са им били отказани.

Тръмп: С Путин се разбираме отлично

Тръмп: С Путин се разбираме отлично

Сянката на намеса на Кремъл

Официалният говорител на администрацията каза, че след разговора на двамата лидери, тогавашният държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който също присъства на срещата, "предостави на членовете на администрацията подробен доклад за нея, а освен това беше дадена информация и на медиите". Според обкръжението на Тръмп желанието му за секретност се дължи на заплахата от течове.

Първата среща между Путин и Тръмп се проведе в края на срещата на върха на Г-20 в Хамбург в началото на юли 2017 г. Разговорът продължи повече от два часа вместо планираните 30 минути.

Тръмп говорил с Путин за намесата в изборите

Тръмп говорил с Путин за намесата в изборите

Путин отрекъл

Преди дни съдът удължи правомощията за работа на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на руската афера на Тръмп, която уличава в престъпления и нерегламентрани контакти редица негови бивши и настоящи подчинени от Белия дом.

В рамките на разследването бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен се призна за виновен по много обвинения, сред които даване на подкупи с цел опазване реномето на самия Тръмп, заради което държавният глава го нарече "лъжец"

Коен получи 3-годишна присъда - най-тежката до момента по това разследване.

Също в рамките на разследването бившият съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп - Майкъл Флин оказал "съществена помощ" в руското разследване и по този начин отърва ефективна присъда.

Манафорт обвинен в споделяне на данни за изборите през 2016 г. с руснаците

Манафорт обвинен в споделяне на данни за изборите през 2016 г. с руснаците

Ексшефът на предизборния щаб на Тръмп излъгал прокурорите за това

Бившият шеф на предизборния щаб Тръмп - Пол Манафорт се призна вече за виновен в дело за заговор срещу САЩ и заговор за възпрепятстване на правосъдието, след като сключи споразумение със специалния прокурор Робърт Мълър.

Стана ясно, че издания са прикривали неудобни факти около Тръмп по време на предизборната му кампания.

Тръмп обаче счита, че медиите са нечестни спрямо него и често ги обвинява в пристрастност.

Само преди дни представител на американския президент Доналд Тръмп заяви, че той повече няма да отговаря на въпроси на специалния прокурор за руската намеса на последните избори за Белия дом. Така Тръмп реални блокира разследването, след като през ноември отговори писмено на въпроси. Не веднъж той е призовавал разследването да бъде прекратено.

Републиканецът Том Гарет: ФБР установи руска намеса при напрежението в Шарлотсвил

Републиканецът Том Гарет: ФБР установи руска намеса при напрежението в Шарлотсвил

Руски ботове са провокирали раздори...