Майкъл Коен ще обвини Доналд Тръмп, че е "мошеник" и "расист", който предварително е знаел, че дългогодишен съветник е в контакт с "Уикилийкс" по време на предизборната кампания през 2016 г.

Това става ясно от предварително изнесени свидетелски показания, които ще даде Коен пред Комисията по контрол към Камарата на представителите на САЩ, пише "Гардиън".

Майкъл Коен се очаква да обяви, че Тръмп е нарушил закона

Майкъл Коен се очаква да обяви, че Тръмп е нарушил закона

Тръмп е извършил престъпления

Изявлението на бившия адвокат на президента включва експлозивни твърдения за президентската кампания.

Коен ще заяви, че Тръмп е разбрал от съветника си Роджър Стоун, че "Уикилийкс" ще публикува откраднати имейли от Националния комитет на Демократическата партия и от предизборната кампания на Хилари Клинтън.

"През юли 2016 г., дни преди конвента на демократите, аз бях в офиса на господин Тръмп, когато секретарят му обяви, че Роджър Стоун е на телефона. Тръмп говори със Стоун по конферентния телефон", ще каже адвокатът.

"Господин Стоун заяви пред Тръмп, че сега е провел телефонен разговор с Джулиан Асандж и господин Асандж е казал пред господин Стоун, че до няколко дни ще имат огромно количество имейли, които ще навредят на кампанията на Хилари Клинтън. Господин Тръмп отговори, че ефектът"няма ли да е чудесен".

Майкъл Коен е готов да говори пред Сената

Майкъл Коен е готов да говори пред Сената

Примката около Тръмп се затяга

Коен също ще отбележи, макар и не директно, че е бил инструктиран да излъже пред Конгреса относно споразумение за строителство на "Тръмп тауър" в Москва по време на кампанията през 2016 г.

"По време на разговорите, които имахме през кампанията, в същото време аз активно преговарях в Русия за него, той ще ме погледне в очите и ще ми каже, че няма бизнес в Русия и след това ще излезе и ще излъже американския народ. По този начин той ми каза да излъжа", ще разкрие Коен.

"Господин Тръмп не ми е казвал директно да излъжа пред Конгреса. Това не е начина, по който действа", ще добави бившият адвокат.

Коен беше разпитан пред Комисията по разузнаване към Сената на САЩ. Общо през тази седмица той ще се яви пред три комисии. Вчера Коен говори пред Комисията по разузнаване към Сената на САЩ при закрити врата.

Коен иска отлагане на изслушването пред Конгреса заради заплахи от Тръмп

Коен иска отлагане на изслушването пред Конгреса заради заплахи от Тръмп

Заплашвали семейството му…

Адвокатът, който веднъж заяви, че ще предпази Тръмп и с тялото си, се обърна срещу бившия си работодател.

Коен ще представи доказателства за престъпни деяния на американския лидер, откакто е президент. Ще използва документи и личния си опит, за да подкрепи позицията си.

Майкъл Коен ще се яви и пред Комисията по разузнаване към Камарата на представителите в четвъртък. Но общественото внимание ще бъде насочено към днешното изслушване, което ще е публично.

Белият дом се опита да дискредитира Коен във вторник преди да започнат изслушванията. Говорителят Сара Сандърс коментира, че той "отива в затвора за лъжесвидетелстване пред Конгреса и други лъжи".

Тръмп: Коен лъже

Тръмп: Коен лъже

Лъже, за да намали присъдата си

През декември Майкъл Коен беше осъден на 36 месеца затвор за лъжесвидетелстване пред Конгреса относно сделка на Тръмп с Русия и незаконни плащания. Бившият адвокат на президента ще влезе в затвора за изтърпяване на наказанието на 6 май.