Израелският ултранационалистки лидер Нафтали Бенет обяви, че ще се опита да сформира коалиционно правителство. Лидерите на крайнодясната и центристка партия потвърдиха в неделя, че се стремят да сформират управляваща коалиция в Израел. Ако успеят, тяхната коалиция ще свали премиера Бенямин Нетаняху и неговата дясноцентристка партия "Ликуд" от власт за първи път от 2009 г. насам, предаде "Дойче веле".

Лидерът на десния алианс "Ямина"  Бенет заяви в национална телевизионна пресконференция, че ще сформира правителство на единството с опозицията Яир Лапид от партия "Йеш Атид". "Намерението ми е да направя всичко възможно, за да сформирам правителство за национално единство заедно с моя приятел Яир Лапид, така че, ако Бог да даде, заедно да спасим страната и да върнем Израел в нейния курс", каза Бенет.

Лидерът на центристката партия Яир Лапид има срок до сряда за коалиция.

Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател на Израел, не успя да вземе решително мнозинство на общи избори през март - четвъртите за две години. Лапид може да е близо до постигане на сделка, казва анализаторът на БиБиСи за Близкия изток Себастиан Ашър.

Нетаняху, който е съден за измама, е на власт от 12 години. Той получи първия шанс за съставяне на правителство, но не успя да осигури необходимите коалиционни партньори. Партията Йеш Атид на Лапид стана на второ място след десните Ликуд на Нетаняху на последните избори и му бе даден срок до 2 юни за изграждане на коалиция.

Нетаняху е без шанс за нов кабинет

Нетаняху е без шанс за нов кабинет

Политическа криза в Израел