Израел е подготвен за директна атака от страна на Иран и ще отговори със същото, заяви в събота израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.

"През последните години Израел се подготвя за евентуална директна атака от страна на Иран. (...) Нашите отбранителни системи са разгърнати и ние сме готови за всеки сценарий, както за отбрана, така и за нападение", цитира вестник The Times of Israel думите на Нетаняху.

"Установил съм ясен принцип - който навреди на нас, ние също ще му навредим. Ще се защитаваме срещу всяка заплаха и ще го правим спокойно и решително", добави той.

По-рано в събота Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че са поставили в готовност системите за отбрана и нападение на своите военновъздушни сили, оценявайки заедно с партньорите ситуацията в Близкия изток.

В навечерието американските медии съобщиха различни данни за това кога Иран може да нанесе удар по Израел, включително през следващите два дни.

Иран изпрати десетки дронове към Израел
Обновена

Иран изпрати десетки дронове към Израел

Очаква се до няколко часа да достигнат въздушното пространство на Израел

На 1 април Техеран и Дамаск съобщиха за израелски ракетен удар по иранското консулство в сирийската столица. При нападението са загинали двама генерали от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Иран обеща да отговори на нападението, но не уточни кога и как ще го направи.

Нетаняху предупреди, че Израел няма да остави атаката без отговор, независимо откъде идва тя.