23-годишната приятелка на починалия руски олигарх Борис Березовски заяви, че не вярва, че той се е самоубил, подчертавайки, че те са планирали да отидат на почивка в Израел, съобщи „Франс прес".

Катерина Сабирова поясни в интервю за списание, че тя не вярва 67-годишният Березовски, когото познава от 2008 година, да се е самоубил. Тя изтъкна, че последният разговор между тях е бил ден преди смъртта му и гласът му е „звучал по-добре от обикновено".

Припомняме, Березовски бе открит мъртъв в имението си до Лондон на 23 март и според резултатите от извършената аутопсия се е обесил. Няма следи за извършено насилие.

Той определено планираше да посети Израел в понеделник (25 март). Знам това със сигурност", каза приятелката му в интервю за New Times и показа самолетните билети за Тел Авив.

Той имаше големи планове", да отиде до Мъртво море, подчерта тя и добави, че не вярва да се самоубил.

Березовски „преди казваше: "Представи си, ако не съм наоколо, всички проблеми ще изчезнат", но това не го е насочило към действие, не мога да си представя, че може да направи това. Трудно е да се повярва, каза Сабирова.

Сабирова подчерта, че Березовски е трябвало да се срещне с нея на летището в Тел Авив след полета с бодигарда си Ави. Той е предложил за пътуването на 18 март, избирайки Израел, защото британската виза на Сабирова изтичала.

Приятели на Березовски потвърдиха, че връзката им е от отдавна.

Сабирова потвърди, че Березовски е дискутирал с нея изпратеното писмо до руския президент Владимир Путин, искайки прошка oт Путин, за да му позволи да се върне в Русия.

Той заяви, че не вижда друг начин да се върне в Русия освен да се преклони", каза тя и допълни, че е видяла черновата на писмото и че е изпратено през ноември, но не е получен отговор.

Березовски бе близък приятел на руския имигрант и бивш кадър на КГБ Александър Литвиненко, който почина в Лондон през 2006 година след отравяне с радиоактивния полоний-210.

При управлението на руския президент Бори Елцин Березовски бе известен като руския „човек, който качва и сваля" лидери в Русия. Той бе с голяма власт в сърцето на Кремъл и бе в основата на издигането на Путин в края на 90-те години. След изкачването на Путин на власт отношенията на Березовски с Кремъл рязко се променят в обратна посока.

През 2001 година той напуска Русия в посока Франция и след това имигрира във Великобритания. На следващата година руските власти издават заповед за арестуването му по обвинения за пране на пари и незаконни бизнес дейности.

Според руски анализатори Березовски е синоним на руското изгнание в Лондон.