Албанският премиер Сали Бериша заяви днес, че едностранното обявяване на независимост на Косово е резултат от процеса, станал възможен благодарение на интервенцията на НАТО против Сърбия и благодарение на политиката на американските президенти Бил Клинтън и Джордж Буш, предаде БТА като се позова на агенция АТА.

Бериша заяви на съвместна пресконференция с председателя на косовския парламент Якуп Красничи снощи в Тирана, че "двете албански държави ще предприемат общи усилия, с които ще изразят приятелство и готовност за сътрудничество с всички съседи".

"Няма желание за отмъщение, няма омраза, защото е постигната независимост. Надявам се, че Белград постепенно ще приеме това послание, както останалите съседи разбраха, че Балканите сега са по-свободни и по-справедливи от когато и да било", каза Бериша.

Той изрази благодарност към косовските албанци за "делата им, които кулминираха с независимостта на Косово".

Красничи, който вчера бе на официално посещение в Албания за първи път, откакто Прищина обяви независимост на 17 февруари, поиска подкрепа от правителството и дипломацията на Албания за ускоряване на признаването на Косово като независима и суверенна държава.