Наскоро завърналият се в британската политика, външен министър Дейвид Камерън и неговият германски колега Аналена Бербок призоваха за "устойчиво прекратяване на огъня" в ивицата Газа, като по този начин засилиха натиска върху Израел по света, пише "Би Би Си".

В съвместно изявление, публикувано във вестниците Sunday Times и Welt Am Sonntag, те казаха, че "твърде много цивилни са загинали в региона" и е необходимо прекратяване на огъня, "което да доведе до устойчив мир".

"Колкото по-скоро дойде това, толкова по-добре. Необходимостта от това е спешна", пишат те.

Въпреки че това може да не е значителна промяна в политиката между Лондон и Берлин, съвместната публикация бележи забележима промяна в тона на двете правителства. Досега Великобритания и Германия твърдо защитаваха правото на Израел да гарантира сигурността на жителите си. Ръководителят на британското правителство Риши Сунак подкрепи само "хуманитарни паузи" в конфликта.

Сега Обединеното кралство следва администрацията на Джо Байдън в изразяването на загриженост относно нарастващия брой цивилни жертви в ивицата Газа и несигурността на бъдещите планове на Израел за бъдещето на палестинския анклав.

Германия заема по-критична позиция към Израел

Германия заема по-критична позиция към Израел

Израел трябва да адаптира военната си стратегия, за да предотврати страданията сред цивилните в Газа

"Знаем, че мнозина в региона и извън него призовават за незабавно прекратяване на огъня. Разбираме мотивацията зад тези искрени призиви. Това е разбираема реакция на такова голямо страдание и ние споделяме мнението, че този конфликт не може да се проточи. Ето защо подкрепихме скорошните хуманитарни паузи" казаха в изявление Дейвид Камерън и Аналена Бърбок.

Израел настоява, че неговите въоръжени сили предприемат изключителни мерки за защита на цивилните, далеч отвъд това, което западните страни са направили във войните, в които са водили. Според израелското правителство боевете в Газа могат да спрат по всяко време веднага щом Хамас се съгласи да сложи оръжие и да освободи заложниците.

Въпреки промяната в тона, Камерън и Бърбок не призоваха за "незабавно прекратяване на огъня", като повториха, че Израел има право на самоотбрана след нападението на Хамас на 7 октомври.

"Израел няма да спечели тази война, ако операциите му унищожат перспективата за мирно съжителство с палестинците. Израелците имат право да премахнат заплахата, представлявана от Хамас. Но твърде много цивилни бяха убити" се казва още в изявлението. 

Хамас превръща улиците на Газа в смъртоносен лабиринт за израелските военни

Хамас превръща улиците на Газа в смъртоносен лабиринт за израелските военни

Броят на жертвите на израелската армия в Газа достигна 121 души