Броят на жертвите на израелската армия в Газа достигна 121 души от началото на наземната кампания на 27 октомври. Загиналите войници са почти два пъти повече, отколкото по време на сухопътна офанзива през 2014 г. Това съобщи израелската армия в неделя, цитирана от "Ройтерс".

Високият брой загинали е отражение на това колко далеч е навлязла войната в анклава, както и на ефективното използване на партизанската тактика и разширения арсенал от "Хамас".

Израелски военни експерти, израелски командир и източник от "Хамас" описаха как палестинската групировка е използвала голям запас от оръжия, познанията си за терена и огромна мрежа от тунели, за да превърне улиците на Газа в смъртоносен лабиринт.

На тяхно разположение те имат оръжия, вариращи от дронове, оборудвани с гранати, до противотанкови оръжия с мощни двойни заряди.

Израелската армия в Газа внимава, но не се отклонява от целта

Израелската армия в Газа внимава, но не се отклонява от целта

Не е ясно как тримата заложници, убити от приятелски огън, са се озовали в района на боевете

При конфликта през 2014 г. броят на загиналите военни бе 66 души. Тогава обаче Израел предприе по-ограничено триседмично наземно нахлуване, а целта не беше да се елиминира "Хамас".

"Няма сравняване на обхвата на тази война с 2014 г., когато нашите сили основно действаха на не повече от километър в Газа", обясни Яков Амидрор, пенсиониран израелски генерал-майор и бивш съветник по националната сигурност, който сега работи в Еврейския институт за Национална сигурност на Америка (JINSA).

По думите му армията "все още не е намерила добро решение за тунелите".

Израел ликвидирал по погрешка трима заложници в Газа

Израел ликвидирал по погрешка трима заложници в Газа

Инцидентът се разследва от армията

От началото на войната на 7 октомври близо 19 000 души са били убити в Газа, което предизвика международни искания за прекратяване на огъня и дори призиви от страна на верния съюзник на Израел Съединените щати за промяна в стратегията и по-точни удари.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова в четвъртък Израел да води война "до абсолютна победа". Израелски служители казаха, че може да отнеме месеци, преди да бъде завършен.

"Знаем, че вероятно ще трябва да платим допълнителна цена, за да завършим мисията", заяви Офир Фалк пред "Ройтерс", външнополитически съветник на Нетаняху.