Израелската армия по погрешка е убила трима заложници, държани в Газа от "Хамас". Инцидентът се проверява.

Това заяви военен говорител в петък, цитиран от "Ройтерс".

Военните казаха, че заложниците са били убити по време на битка с екстремистите в Газа и изразиха своите съболезнования на семействата.

Същевременно обещаха , че ще има пълна прозрачност в разследването на инцидента. Припомня се, че това е зона на военни действия. По-рано беше съобщено, че има и други жертви на "приятелски огън" - 20 от 105 загинали в Газа израелски войници. 

Израелската армия откри телата на трима заложници и двама войници в Газа
Обновена

Израелската армия откри телата на трима заложници и двама войници в Газа

Армията е извършена "процедура по идентификация" от медицински служители, военни равини и съдебни експерти.

Телата на загиналите са върнати в Израел и самоличността на тримата е потвърдена.

Самер Талалка и Йотам Хаим, които бяха отвлечени от кибуца Кфар Аза, бяха посочени поименно. Семейството на третия убит заложник поиска името му да не се съобщава.

Припомняме, че израелската армия обяви по-рано в петък, че войските, действащи в Газа, са открили телата на двама войници и един цивилен заложник, които бяха пленени от "Хамас" на 7 октомври.

Войниците бяха посочени като 19-годишните младши сержант Ник Бейзър и старши войник Рон Шърман. Цивилният е идентифициран като Елия Толедано, 28-годишната френско-израелска гражданка, която беше заловена от палестинската групировка по време на музикален фестивал на открито, превърнал се в клане.

112 заложници са живи в Газа, Израел си иска и 20-те, които са мъртви

112 заложници са живи в Газа, Израел си иска и 20-те, които са мъртви

Ракети летят по Йерусалим

Канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху съобщи, че според техни оценки 112 заложници все още се държат в Ивицата Газа.

"Хамас" също така все още не освобождава телата на 20 души, отвлечени на 7 октомври. Израелските власти не предоставят информация за самоличността на 20-те убити.

То също така не казаха как точно страната знае кои от отвлечените са мъртви.

Сред 112-те заложници и 20-те загинали в ивицата Газа има две деца, 19 жени и десет души на възраст над 75 години. 121 от засегнатите са имали израелско гражданство, а 11 - чуждо.

В Израел заговориха за пълна окупация на Газа

В Израел заговориха за пълна окупация на Газа

Палестинците не били в състояние да контролират територията, без да я превърнат в огнище на терор

Знае се, че военните и разузнаването са разпитвали както освободените заложници, така и арестувани терористи.

Израелските военни разпространяваха и листовки в ивицата Газа с призиви за предоставяне на информация за заложниците в замяна на пари и гаранции за сигурност.