На израелските сили е наредено да проявяват повишена предпазливост при операцията си в Газа.

"Казахме на нашите войници да проявяват допълнителна предпазливост, когато се сблъскат с хора в цивилни дрехи", каза говорителят на армията Йонатан Конрикус пред CNN.

Вчера израелската армия призна, че трима от заложниците, държани от бойци на "Хамас" в Газа са загинали от "приятелски огън" - израелски войници погрешка са ги убили по време на боеве в крепостта на Хамас Шеджая. Тримата заложници са били "възприети по невнимание като заплаха".

Все още не е ясно как се е случил инцидентът, каза Конрикус. Не е ясно и как тримата заложници са се озовали в района на боевете. Разследва се дали са избягали от похитителите си или са били изоставени умишлено. Битката се е провела в цивилна и следователно много предизвикателна среда, каза Конрикус. Почти всички вражески сили, които са атакували израелските войски с РПГ, са били облечени в цивилни дрехи.

Израел ликвидирал по погрешка трима заложници в Газа

Израел ликвидирал по погрешка трима заложници в Газа

Инцидентът се разследва от армията

Говорителят на ЦАХАЛ посочва и че по принцип много бойци на палестинска организация "Хамас" се сражават срещу израелската армия в цивилни дрехи.

"Трагично събитие, но това няма да разклати решимостта ни или да ни отклони от ясната ни цел да унищожим Хамас", подчерта Конрикус.

Израелските власти обявиха, че веднага започват разследване.

Вчера вечерта, след признанието за допуснатата грешка от страна на израелските военни, хиляди демонстрираха в Тел Авив и затвориха централни булеварди с призив правителството да работи за незабавното освобождаване на заложниците в Ивицата Газа.

Предният ден, в четвъртък, израелските власти заявиха, че според техни оценки 112 заложници в ивицата Газа са живи, като Израел иска да получи и телата на 20 убити души, които са сред отвлечените при атаката на "Хамас" на 7 октомври. Сред 112-те заложници и 20-те загинали в ивицата Газа има две деца, 19 жени и десет души на възраст над 75 години. Сред тях има и чужди граждани.

Израелските власти не предоставят информация за самоличността на 20-те убити.

Нетаняху изрази скръбта си за заложниците, убити от "приятелски огън"

Нетаняху изрази скръбта си за заложниците, убити от "приятелски огън"

Инцидентът се разследва от военните