Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в рамките на седмици, за да може да извърши ремонти на половината от разрушената си електроенергийна инфраструктура, съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко пред Ройтерс.

Руските ракетни и дронови атаки са унищожили 50% от електроенергийния капацитет на страната, което доведе до прекъсвания на електрозахранването, включително в Киев. Галушченко подчерта, че без защитни системи ремонтите ще са невъзможни, тъй като Русия ще продължи атаките си. Той настоя за 7 до 9 системи "Пейтриът" и то в рамките на седмици.

Галушченко също така отбеляза, че руските атаки са засегнали възобновяеми енергийни обекти, включително соларни станции. Изказването му бе направено на конференция в Берлин, където Украйна се опитва да съживи западната подкрепа.

Президентът Володимир Зеленски също присъства на конференцията и говори пред германския парламент, където речта му беше бойкотирана от две партии, включително крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD).

Галушченко предупреди, че европейските граждани, които гласуват за проруски партии, не разбират заплахата от Русия. Той подчерта, че Русия ще продължи агресията си и призова за незабавна помощ за Украйна.

Галушченко предупреди, че руската агресия няма да завърши в Украйна и "следващите сте Вие"

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Всеки субект, който подпомага Русия, трябва да бъде подложен на най-силен натиск, смята той.