Украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение в Берлин два дни след изборите за Европейски парламент, отбелязали ръст в позициите на крайно десните партии в няколко държави от Европейския съюз, коментира успехите на тези партии, често заемащи проруски позиции, съобщава Би Би Си.

"Европейците избират държавата и лидера, които искат," каза Зеленски на пресконференция. "Но ми се струва, че най-важното е, при изборите хората да не залагат просто на проруски популистки лозунги. Това е опасно. Опасно е не за Украйна - ние вече се намираме в най-опасната ситуация: ние сме във война. Но проруски радикални лозунги са опасни и за вашите страни."

Във вторник Зеленски също изнесе реч в германския парламент, която бе бойкотирана от представители на две радикални партии: крайнодясната "Алтернатива за Германия" и новосъздадения ляв "Съюз на Сара Вагенкнехт". Останалите в залата депутати от Бундестага го аплодираха, станали на крака.

В своята реч Зеленски засегна идеята за разделение на Украйна като потенциален път към мира и напомни болезнения исторически опит на Германия, която до 1990 година беше разделена на две, а източната й зона бе под съветски политически контрол.

"Разделена Европа никога не е била мирна, а разделена Германия никога не е била щастлива. Вие знаете това от собствен опит, затова можете да разберете защо се борим, за да не позволим на Русия да раздели нашата страна. Ще направим всичко възможно, за да не позволим да се изгради стена в нашата страна," подчерта украинският президент.

Фон Дер Лайен: Украйна е покрила всички изисквания за започване на преговори за ЕС

Фон Дер Лайен: Украйна е покрила всички изисквания за започване на преговори за ЕС

ЕС трябва да започне преговори за присъединяване с Киев преди края на този месец