Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да разрешат различията, подклаждащи напрежението между отчуждените балкански съседи по време на разговорите, проведени в четвъртък. Те се договориха да подновят дискусиите преди крайния срок 1 септември, който може да предизвика допълнителни безредици, съобщи "Ройтерс".

"За съжаление, днес не постигнахме споразумение", съобщи върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел.

Изявлението му бе направено след няколкочасови разговори при закрити врата в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

"Но това не е краят. Двамата лидери се съгласиха, че процесът трябва да продължи и ще бъде подновен през следващите дни", успокои той.

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с "ново поколение млади мъже", за които Косово е Сърбия

"Има още време до 1 септември, аз не се отказвам", каза Борел след преговорите, които бяха съдействани от ЕС.

Борел е казал на лидерите, че при продължаващата война, която бушува в Европа, трябва да се търси мир и стабилност, а не да се подхранват дългогодишни различия.

"Това се случи, когато сме в критично време за Европа", каза той. "Виждаме завръщането на войната на нашия континент след руското нахлуване в Украйна. Изправени сме пред драматичен и много опасен момент за нашия континент."

Припомняме, че напрежението между Сърбия и Косово избухна отново този месец, когато Прищина заяви, че ще задължи сърбите, живеещи на север, подкрепяни от Белград, да използват косовски регистрационни номера на автомобилите си.

Ситуацията се успокои, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да се отложи правилото за регистрационните номера до 1 септември и мироопазващите сили на НАТО наблюдаваха премахването на пътните блокади, поставени от сърбите.

Косово спечели независимост от Сърбия през 2008 г. Белград обаче все още смята Косово за неразделна част от своята територия. То отрича нагнетяване на напрежение и конфликт там и обвинява Прищина, че потъпква правата на малцинствените сърби.

Етническите сърби са около 5% от 1,8-милионното население на Косово.

НАТО увеличи присъствието си в северната част на страната. Свидетел на Ройтерс в четвъртък е видял американски и полски войски да патрулират по два пътя, водещи към границата със Сърбия.

Говорител на НАТО каза, че позицията на силите за Косово (КФОР) е насочена към гарантиране, че мироопазващите сили могат да реагират бързо на всякакви предизвикателства пред сигурността.

"Бихме искали да уверим всички, че КФОР са готови да се намесят, ако е необходимо", каза говорителят.

Вучич не иска конфликт, но и не вярва да се намери решение за Косово в Брюксел

Вучич не иска конфликт, но и не вярва да се намери решение за Косово в Брюксел

"Могат да правят каквото си искат, но няма да е с благословията и съгласието на Сърбия"