НАТО ще увеличи своите мироопазващи сили в Косово, ако има ескалация на напрежението със съседна Сърбия, каза шефът на Алианса в сряда, в навечерието на преговорите между Прищина и Белград,с посредничеството на ЕС, предава Ройтерс.

"Сега имаме значителна мисия, военното присъствие в Косово е от близо 4000 войници", каза Йенс Столтенберг на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел.

"Ако е необходимо, ще преместим сили, ще ги разположим където е необходимо и ще увеличим присъствието си. Вече увеличихме присъствието на север. Готови сме да направим повече."

Напрежението между Сърбия и Косово избухна този месец, когато Прищина заяви, че ще задължи сърбите, живеещи в Северно Косово, които са подкрепяни от Белград и не признават косовските институции, да започнат да използват регистрационни номера на автомобили, издадени в Прищина.

Ситуацията се успокои, след като министър-председателят на Косово Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи правилото за регистрационните номера до 1 септември и мироопазващите сили на НАТО наблюдаваха премахването на пътните блокади, поставени от сърбите.

Косовският премиер: Решени сме да приложим реципрочните мерки от 1 септември

Косовският премиер: Решени сме да приложим реципрочните мерки от 1 септември

Те били съгласувани с Европа и САЩ

Въпреки това Вучич каза на пресконференцията в НАТО, че преговорите с Курти в четвъртък, които ще се проведат с посредничеството на ЕС, ще бъдат трудни, тъй като двете страни се разминават по почти всички въпроси.

Курти от своя страна подчерта решимостта на Косово да стане член на НАТО.

"Заплахите, рисковете и предизвикателствата, пред които е изправен НАТО в настоящата среда на сигурност, се усещат и от нашата страна", каза той пред репортери, свързвайки проблемите с влиянието на Русия.

"Институциите и гражданите на Косово в настоящата ситуация имат причина да бъдат бдителни за деструктивния подход на нашата северна съседка към Косово и региона като цяло под пагубната програма на Русия за Европа и Балканите."

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., след почти десетилетие война срещу репресивното управление на Белград.

Сърбия де юре все още смята Косово за неразделна част от своята територия. Белград отрича нагнетяване на напрежение и конфликт там и обвинява Прищина, че потъпква правата на сърбите. Етническите сърби представляват 5% от 1,8-милионното население на Косово, което е 90% етнически албанци.

Вучич каза, че Сърбия иска да избегне всякаква ескалация на ситуацията, но е важно да се разбере, че има "ново поколение млади мъже", които виждат Косово като сръбска територия и повече няма да "търпят терора".

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Ключов момент дали Сърбия гледа на изток или на запад