Защитата на външните граници на Европейския съюз не трябва да става за сметка на свободното движение в Шенгенската зона. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в седмичното си видеообръщение от Берлин, съобщава ДПА.

Европейският съюз е достигнал изцяло решаваща фаза, обяви Меркел. Тя допълни, че е решила „да се бори, за да можем да защитим нашите външни граници, така че да запазим пространството за свобода на пътуване, движение и установяване”.

Шест държави искат удължаване на граничния контрол в рамките на Шенген

Шест държави искат удължаване на граничния контрол в рамките на Шенген

Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия и Швеция

На фона на вълните от икономически мигранти и търсещи убежище, които пристигат в Европа, натоварвайки инфраструктурата на блока и давайки възможност да се надигат крайнодесни, ксенофобски движения и протести, Меркел призна за въпроси и притеснения за Шенгенската зона.

„Колко трябва да се грижа за собствената си страна? Колко мога да участвам в европейската солидарност”, попита германският канцлер.

26-те държави в Шенгенската зона позволяват свободно преминаване през границите си, без нужда от паспорти или гранични проверки. Някои от членките обаче върнаха граничния контрол, за да предотвратят преминаването на мигранти.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че шест държави - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия и Швеция, искат граничният контрол в рамките на Шенген да бъде удължен с шест месеца.

„Въпросът е дали ЕС решава да укрепи Европа и защити Шенгенската зона или да отстъпи, така че всяка страна отново да има свой граничен контрол”, заяви Ангела Меркел.

Страните разбира се запазват националния си суверенитет, но ние трябва да действаме заедно по важни въпроси, изтъкна Меркел.