Нов доклад на ООН предупреждава, че бежанците и мигрантите предприемат по-разнообразни и по-опасни маршрути до Европа, след въвеждането на повишени ограничения по границите.

Агенцията за бежанците на ООН проследява затварянето на западния балкански маршрут до Европа и спорната сделка между ЕС и Турция миналата година, съобщават информационните агенции.

Агенцията регистрира драстичен спад в броя на хората, пътуващи за Гърция през Източно-средиземноморския маршрут. В резултат на това Централно-средиземноморският е станал основният маршрут за хората, опитващи да достигнат Европа.

Според доклада 181 436 души са пристигнали в Италия през 2016 г. по море - преобладаващото мнозинство (90 %) са пътували с лодка от Либия.

Има увеличение в броя на непридружените и отделените деца, опитващи да направят пътуването. Миналата година са пристигнали 25 000. Те представляват 14 % от пристигналите в Италия през 2016 година. Има двоен ръст в сравнение с 2015 година.

Данните показват, че е има един смъртен случай на всеки 40 души, опитващи да пристигнат в Италия. 90 % от 5096 бежанци и мигранти са загинали или изчезнали в морето.

Междувременно, силните сухоземни граници оказват голямо влияние върху онези, които пътуват от Афганистан, Ирак и Сирия. Агенцията за бежанците на ООН предполага, че много разчитат на трафиканти, предприемат големи рискове, които са завършили с няколко смъртни случая през 2016 година.

Директорът на агенцията за Европа коментира, че докладът ясно показва, че липсата на достъпни и безопасни пътища кара бежанците и мигрантите да предприемат огромни рискове, докато опитват да достигнат Европа. Това се отнася и за онези, които просто опитват да се присъединят към семействата си.

Агенцията на ООН за децата - УНИЦЕФ, също подчертава тежкото положение на жените и децата, които се опитват да достигнат Европа. Организацията изтъква, че много страдат от сексуално насилие, експлоатация, малтретиране и задържане по протежение на Централно-средиземноморския маршрут.

Регионалният директор и специален координатор за бежанската и мигрантската криза в Европа заяви, че този маршрут основно се контролира от контрабандисти, трафиканти и други хора, които опитват да обират отчаяни жени и деца, които просто търсят убежище или по-добър живот.

Ние се нуждаем от безопасни и легални пътища и охранители, които да защитават мигриращите деца и да ги пазят в безопасност, допълват от организацията.

"Гардиън" допълва, че жените и децата, които предприемат опасното пътуване към Европа, за да избягат от бедността и конфликтите в Африка, са бити, изнасилвани и оставени да гладуват в "адски дупки" в Либия.

В интервюта с повече от 100 жени и деца, почти половината казват, че са били изнасилени или малтретирани няколко пъти по време на пътуването им. Повечето от децата споделят, че са били бити от възрастни по време на пътя. Момичетата са по-малтретирани от момчетата.

Миналата година, рекордните 181 000 мигранти са преминали между Либия и Италия, според агенцията за мигрантите на ООН. Повече от 4500 души са се удавили, като най-малко 700 от тях са били деца, по данни на УНИЦЕФ.

От организацията са категорични, че децата не трябва да бъдат принуждавани да оставят живота си в ръцете на трафикантите, просто, защото нямат алтернативи.