ООН каза, че заповедта на Израел се отнася за всички - включително хора, които се приютяват в съоръжения на ООН като училища и здравни центрове, пише "Би Би Си"

Има съобщения, че конвои от Международния червен кръст и хуманитарните работници на ООН се насочват от град Газа към южната част на територията, където може да тече подготовка за операция по евакуация.

Но опитът да се изпълни заповед за евакуация от такъв мащаб в рамките на 24 часа би довел до хаос. Това са 40 хиляди души на час.

Цивилното население в този гъсто населен район вече е претоврено до предела си - включително деца, възрастни хора и тези в болниците, които вече са препълнени с ранени и онези, които се укриват от израелските бомбардировки.

Хамас призова жителите на Газа да не напускат домовете си, след като израелските отбранителни сили наредиха евакуацията на жителите на северната ивица. Ислямистката групировка нарече предупрежденията на ИД фалшива пропаганда и призова хората да ги игнорират. Радикалната групировка Хамас преди това многократно е обвинявана, че използва хора като "живи щитове"

Хамас съобщава за смъртта на 13 заложници

Хамас съобщава за смъртта на 13 заложници

Най-малко 150 израелски заложници, включително жени, деца и възрастни хора, са държани в Газа