Бившият американски президент Бил Клинтън заявил, че руският президент Владимир Путин имал „огромен потенциал” в разговор с бившия британски премиер Тони Блеър, съобщава „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на току-що публикувани документи.

В документите са транскрибирани телефонни разговори между Клинтън и Блеър от май 1997 до декември 2000 г.

Путин има огромен потенциал, смятам”, заявил Клинтън при един от телефонните си разговори с Блеър. Разговорът е бил проведен малко след като Владимир Путин се очертава като бъдещия руски ръководител.

„Смятам, че той е много умен и дълбокомислен. Смятам, че можем да извършим много добри дела с него”, добавил Клинтън, посочвайки също, че „намеренията на Путин са като цяло почтени и открити, но той все още не е оформил мислите си”.

Владимир Путин стана президент на Руската федерация в края на декември 1999 г., когато Борис Елцин, първият президент на Руската федерация, подаде оставка. След това Путин спечели президентските избори през март 2000 г. и остана на поста до 2008 г.. След като беше министър-председател от 2008 до 2012 г., Путин беше избран за президент за втори път.  

Бил Клинтън беше 42-ият президент на САЩ между 1993 и 2001 г. Тони Блеър беше премиер на Великобритания от 1997 до 2007 г.

Съпругата на Бил Клинтън, Хилари, понастоящем е основен кандидат на Демократическата партия за надпреварата за Белия дом, която е насрочена за ноември 2016 г.