Наталия Касперски, която е съосновател и бивш изпълнителен директор на руската компания за киберсигурност "Касперски", обяви, че нашумялата извънредно много през последните месеци криптовалута биткойн е била разработена, за да осигури финансиране за дейностите на американските и британските специални служби по света.

Касперски определила дигиталната валута като "долар 2.0".

"Криптовалутата биткойн беше разработена от "американските специални служби", разкрила тя по време на презентация в университет в Санкт Петербург. В момента тя е изпълнителен директор на групата компании InfoWatch и специалист по системи за киберсигурност.

Биткойнът се обезцени до $10 000

Биткойнът се обезцени до $10 000

Преди по-малко от месец валутата достигна рекордните 20 000 долара

Наталия Касперски е изнесла реч за информационните войни и дигиталния суверенитет.

"Биткойн е проект на американските специални служби, който беше проектиран да осигури бързо финансиране за дейностите на американските, британските и канадските служби в различни страни. Технологията е "приватизирана", точно като интернет, GPS И TOR. Всъщност това е долар второ поколение (2.0). Неговият курс е контролиран от собствениците на борси", пишело на един от слайдовете от презентацията.

Тя също така твърди, че Сатоши Накамото (псевдоним, използван от неговия основател или основатели) е името на група американски криптографи.

В презентацията на Касперски също така се твърди, че смартфонът не може да се разглежда като лично устройство.

Смартфонът е "дистанционно контролирано устройство, проектирано за развлечение, работа и същевременно за шпионаж на собственика си", изтъкнала още тя.