Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) се призна за виновен за шпионаж в полза на Китай, обявиха от правосъдното министерство на САЩ, като това е казус, за който се смята, че е свързан с разбиването на американска шпионска мрежа.

54-годишният Джери Чун Шин Лий е напуснал ЦРУ през 2007 г., за да живее в Хонконг, където е бил вербуван от китайски агенти, съобщават американските медии.

Бивш таен агент на ЦРУ арестуван, "скътал" класифицирана информация

Бивш таен агент на ЦРУ арестуван, "скътал" класифицирана информация

Джери Чун Шинг Лий, натурализиран гражданин на САЩ

Американски прокурори посочват, че след това на натурализирания американски гражданин му е било платено, за да разкрива информация за тайни активи на САЩ.

Това довело до това Китай да нанесе удар по мрежа от информатори на САЩ между 2010 и 2012 година. Около 20 информатори са били убити или хвърлени в затвора през този период - един от най-големите провали на американските специални служби през последните години.

Американският заместник главен прокурор по националната сигурност Джон Димърс заяви, че случаят на Лий е третият, включващ американски агенти в Китай за по-малко от година.

"Всеки един от тези случаи е трагично предателство на страната и колегите", настоя Димърс.

Лий, който е работил за ЦРУ между 1994 и 2007 г., се призна за виновен за заговор за предоставяне на американска военна информация за подпомагането на чуждестранно правителство в съд в щата Вирджиния вчера, уточниха от американското правосъдно ведомство.

Уточнява се, че китайски разузнавателни агенти са се свързали с Лий през 2010 г. Те са му предложили пари, обещавайки да се грижат за него "до края на живота" му в замяна на необходимата секретна информация. Стотици хиляди долари са били внесени в банковата му сметка в Хонконг между май 2010 г. и декември 2013 г.

Лий създал документ, съдържащ информация за дейностите на ЦРУ, включително местата, на които ще бъдат назначени агенти на САЩ.

През 2012 г. агенти на ФБР са претърсили хотелска стая на Хавайските острови, регистрирана на името на Лий и са открили USB устройство. Разследващите са открили документа в незаето място във флашката, което предполага, че е бил изтрит.

Претърсването също така е установило, че Лий разполага с дневник и адресна книга, съдържащи бележки за разузнавателната информация, предоставена от агенти на ЦРУ, техните истински самоличности, места за оперативни събрания и телефонни номера, както и информация за тайни квартири.

Лий беше арестуван на летище "Дж. Ф. Кенеди" в Ню Йорк през януари 2018 г. Присъдата му ще бъде произнесена през август.