Шумен политически скандал избухна в Гърция - бившият министър от „Сириза"  Янис Панусис обвини представители на партията във връзки с терористи и съобщи за отправени към него заплахи, предаде агенция „Новости".

От своя страна правителството настоява Панусис да представи доказателства и да обясни защо е мълчал в продължение на няколко месеца.

След изборната победа на „Сириза" през януари 2015 г. Панусис заемаше  длъжност с ранг на министерски пост -  първи заместник на вътрешния министър по въпросите на защитата на гражданите.

През септември той не влезе в състава на новия кабинет заради критичното му  отношение към „Сириза" и към свои партийни колеги.

В интервю във в. „Просто тема" от този уикенд Панусис  споделя, че „политици, които са свързани с терористи" заплашват живота му.
По думите му, той е подготвил списък с имена, които ще бъдат публикувани, ако с него се случи нещо.

В понеделник, 9 ноември Панусис е сезирал прокуратурата. Той е посочил двама депутати и член на политическия секретариат на „Сириза" като хора, „имащи директни връзки" със затворници, членуващи в терористични организации.

След срещата си с прокурора Панусис заяви пред журналисти, че премиерът Алексис Ципрас е в течение на цялата информация и че тя е публикувана в секретните бюлетини на гръцкото разузнаване (EYP, National Intelligence Service).

Телевизионният канал „Mega" съобщи, че Панусис е предоставил аудиозаписи на телефонни разговори, проведени между представител на „Сириза" и член на терористичната организация „Заговор на огнените клетки".

На записа се чува как политикът от  „Сириза" се оправдава, че министърът пречи да се приеме закон, който би позволил освобождаването на терориста Савас Ксирос. „Добре, тогава ще му изпратим бомба", отговаря събеседникът от терористичната организация.

Министърът на правосъдието Никос Параскевопулос вчера също заяви, че е получавал анонимни заплахи и че е информирал за това компетентните органи.

Във връзка със сигналите на Панусис той обеща да бъдат проучени и заяви, че министерството гарантира независимостта на съдебната власт.