Кировският окръжен съд осъди местния жител Иван Росомахин на 22 години затвор в колония с максимална сигурност, като го призна за виновен за жестокото изнасилване и убийство на 85-годишна пенсионерка.

Росомахин беше един от първите рецидивисти, помилвани от Путин, които бяха вербувани да се бият във войната в Украйна.

На 27 март телевизионният канал "Вятские поляни" излъчи репортаж за това как завърналият се от войната наемник от ЧВК "Вагнер" Иван Росомахин е държал в страх цялото село Нови Бурец.

"Иван върви, в едната ръка с бира, в другата вила, брадва, нож. Върви и вика: "Ще избия всички, ще изколя цялото ви семейство. Нощем не спим", каза жител на селото.

Ръководител на местен бизнес се свързал с полицията, защото местните жители се страхували да отидат на работа. Началникът на полицейското управление Вадим Варанкин обеща, че неговите служители ще дежурят в селото денонощно, но няколко дни след излъчването на телевизионния репортаж Иван Росомахин беше задържан по подозрение в убийството на пенсионер.

Според разследването през март 2023 г. 28-годишният Росомахин, който се е върнал от войната в родното си село Нови Бурец, нахлул пиян в дома на жена, която заради напредналата си възраст била в безпомощно състояние и не могла да се съпротивлява.

По-рано, през септември 2020 г., Росомахин беше осъден на 14 години колония със строг режим за убийство и грабеж с насилие. През септември 2022 г., след около две години в колонията, Росомахин отива да воюва в Украйна.

Лондон: Русия осъжда условно дезертьорите и ги връща на фронта

Лондон: Русия осъжда условно дезертьорите и ги връща на фронта

През март военните съдилища са осъдили рекордните 684 военнослужещи за дезертьорство