Руският диктатор Путин се страхува от поражение в Украйна, но няма да може да спечели, затова ще разтегли войната с много месеци.

Бившият полски президент Александър Квашневски е направил тази прогноза, пише сайтът "Сегодня".

Той подчерта, че "от страна на Русия можем да говорим само за най-лошите сценарии". Според Квашневски Путин отдавна иска да завладее Украйна, защото не я смята за държава и отделна нация.

ISW: Позиционни битки в Източна Украйна

ISW: Позиционни битки в Източна Украйна

Нови сражения

"Това трябва да е част от неговата "Велика Русия". Но си мислех, че той ще постъпи по различен начин, ще използва политическото си влияние, икономическото и т.н., но няма да започне война. Мислех си, че Путин има някакъв прагматизъм, който би попречил на имперските му агресивни идеи. За съжаление, от 24 февруари насам нямам такива очаквания и няма да има мек сценарий", каза бившият полски президент.

Квашневски също така предупреди, че светът ще трябва да "живее с Путин още дълго време" и че политиката му срещу Украйна ще продължи.

"Той продължава да иска цяла Украйна да бъде в неговата зона на влияние. Сега той знае, че това е невъзможно, защото украинците се борят страхотно. Смяташе, че макар и не Западна, Източна Украйна ще посрещне руските войници с цветя и усмивка. Това не се случи.

Оптимистичен и песимистичен сценарий за победата на Украйна

Оптимистичен и песимистичен сценарий за победата на Украйна

Оценка на военен експерт

Дори той разбира това, но въпреки това ще продължи, защото не може да спечели тази война, но наистина не иска да я загуби", подчерта бившият полски президент и добави, че не е оптимист и затова смята, че е необходимо да се подготвим за дълъг период - много месеци, а може би и повече - на такъв силен конфликт.

Квашневски отбеляза и важността на ролята на Запада в конфликта:

"Смятам, че ако Западът направи това, което трябва да направи на тези три нива - военна, хуманитарна и финансова подкрепа - ще можем да се борим ефективно срещу агресията на Путин."