САЩ рискуват да загубят превъзходството си на световната сцена, а също така, в най-лошия случай, може да престанат да съществуват, ако не осъзнаят, че Русия "е най-голямата опасност за тяхната национална сигурност". Това обяви бившият стратег на Пентагона полковник Тери Томпсън в своя статия за "Вашингтон таймс".

Експертът отбелязал, че според проучване на Принстънския университет, през последните две години вероятността за ядрена война между Русия и САЩ се е увеличила драстично, а в случай на достигане на "точка, от която няма връщане", ядрен конфликт ще доведе до гибелта на около 34 млн. американци през първите няколко часа.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай

Томпсън призова Вашингтон да не подценява "руската заплаха". Той припомнил, че в последно време отбранителните способности на Русия са се увеличили значително и страната вече не била "разпокъсаното образувание, което беше след разпадането на Съветския съюз". Освен това тя развивала способността да "намира и унищожава" американски сателити в космоса.

От друга страна, добавил експертът, САЩ все още били зависими от руските ракетни двигатели и това според него бил един от техните най-големи стратегически недостатъци.

Томпсън подчертал, че Вашингтон трябва да прекрати тази зависимост, но и да анализира и други уязвими места във въоръжените си сили, така че Русия да не може да се възползва от тях.