В петък вечерта  неизвестен нападател е застрелял в украинския град Лвов 60-годишната Ирина Фарион, бивш депутат от Върховната рада (парламента) на Украйна, известна с националистически възгледи и кампании в защита на украинския език, съобщава УНИАН.

Според съобщения в медиите опитът за убийство е станал близо до жилището ѝ. Мъж на възраст около 20-25 години е прострелял Фарион в слепоочието и е успял да избяга.

Фарион е починала от раните си в болница.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза, че служителите на реда са открили гилза след стрелбата, но не разкри подробности за калибъра.

От прокуратурата допълниха, че е образувано досъдебно производство. Нападението е класифицирано като опит за предумишлено убийство. За това се предвижда наказание до 15 години затвор

Според него разследващите не изключват убийството да е организирано от руските власти. Почти цялата полиция на Лвов и част от полицията на област Лвов са включени в разследването на убийството. На местопрестъплението работят и оперативни и следствени екипи от Киев. Те са ръководени от заместник-началника на Националната полиция и ръководени от заместник-началника на Службата за сигурност на Украйна.