Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра, поддръжник на управляващото правителство, е освободен под гаранция и няма да лежи в ареста, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че неговата присъда от осем години затвор от 2008 г. бе заменена с такава от една година след завръщането му в Тайланд от 15-годишното му самоизгнание през август месец 2023 г. През 2006 г. е свален от власт с военен преврат. Докато е бил в чужбина, Таксин е признат за виновен задочно по обвинения, включващи злоупотреба с власт, конфликт на интереси и длъжностно престъпление.

Делото на бившия премиер е първото от четирите нашумели дела срещу ключови политически фигури, които са изправени пред съдилищата на 18 юни, в най-новите съдебни спорове, които могат да доведат до потапянето на втората по големина икономика в Югоизточна Азия в нов период на несигурност.

Сред тези хора е и настоящият министър-председател Срета Тависин. Тези дела биха могли да задълбочат десетилетен разрив между консерваторите и нейните опоненти, като популистката управляваща партия "За таи" и опозиционната партия "Движи се напред".

Бившият тайландски премиер Таксин може да бъде освободен условно през февруари

Бившият тайландски премиер Таксин може да бъде освободен условно през февруари

След излежаване на шест месеца от присъдата си Таксин ще има право на условно освобождаване за затворници над 70 години или болни

Таксин поиска освобождаване под гаранция от съд в Банкок, след като главният прокурор официално повдигна обвинение срещу 74-годишния милиардер за престъпление, което предвижда максимална присъда до 15 години затвор за всяка възприета обида към кралското семейство.

Обществената телевизия ThaiPBS и други местни медии съобщиха, че съдът е приел гаранция от 500 000 бата (13 600 долара).

Освен това Конституционният съд ще проведе изслушване по дело, заведено от група сенатори, което потенциално може да доведе до освобождаването на премиера от длъжност за нарушаване на закона при назначаването на адвокат, който има свидетелство за съдимост, в неговия кабинет.

Същият съд ще разгледа и дело за разпускане на популярната опозиционна партия "Движи се напред" за кампанията й за изменение на закона за кралските обиди в страната след жалба от Избирателната комисия.

Очаква се съдът да обяви следващото изслушване или датата на присъдата за дела, включващи премиера и опозиционната партия. Конституционният съд също така ще се произнесе дали продължаващият процес на избор на нова горна камара, който започна по-рано този месец и трябва да приключи в началото на юли, е законен.

Премиерът на Тайланд търси път за преговори с Мианмар

Премиерът на Тайланд търси път за преговори с Мианмар

Според него военната хунта започва да отслабва

Ако съдът отмени или забави процеса, той временно ще удължи мандата на назначените от военните сенатори, които са изиграли решаваща роля при формирането на предишното правителство.

Титинан Понгсудхира, политолог от университета Чулалонгкорн в Банкок, коментира, че политическите партии и представители, избрани от гласоподавателите, са систематично и многократно възпрепятствани.

Той обясни, че една-единствена петиция може да свали действащо избрано правителство или да свали министър-председател, като тук подчертава властта на съдилищата в страната.

"Има съдебна категоричност, която нанесе вреди на Тайланд, подкопавайки народната воля и народните мандати", каза още Понгсудхира

Подобни неща са предизвиквали големи протести, разпускане на политически партии, затваряне на летища и военни преврати, които спъват икономиката.

Тайланд иска повече усилия от АСЕАН за решаване на кризата в Мианмар

Тайланд иска повече усилия от АСЕАН за решаване на кризата в Мианмар

Боевете между военните и бунтовниците в Мианмар са се приближили до границата с Тайланд