InternetБившият премиер на Тайланд Таксин Чинават се завърна след 17 месеца изгнание в родината си.
Първоначално той е задържан на летището, но в последствие е откаран в съда. Там му е наложена мярка „парична гаранция" и след това освободен. Паричента агаранция е в размер на 250 000 долара.

На летището той бе посрещнат от хиляди свои сънародници и привърженици, както и от полиция.
В Тайланд срещу 58-годишния милиардер и неговата жена са заведени две углавни дела - и двете с обвинения за корупция. Според обвиненията и законодателството бившият премиер може да бъде осъден на 13 години затвор.

Пред журналисти бившият премиер каза, че няма притеснения за предстоящото съдебно заседание на 12 март. "Невинен е всеки, до доказване на противното. В момента в Тайланд има демократизъм", коментира Таксин Чинават.

Таксин Чинават бе отстранен от власт с военен преврат през септември 2006 г. По време на преврата той се намираше в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк и не се върна в Тайланд. В продължение на 17 месеца живя в Лондон.

Партията на Чинават бе забранена след преврата, а на него му бе забранени да се занимава с политика в продължение на 5 години. Привържениците на бившия премиер се обединиха с Партията на народната власт, която спечели през декември миналата година парламентарните избори.

В интервю за БиБиСи преди месеци Таксин Чинават каза, че няма намерение да се връща в политиката и желае да се занимава с футбол. Към настоящия момент той притежава английски отбор „Манчестер Сити".