Започнал е съдебен процес срещу бившият президент на Перу Оланта Хумала и неговата съпруга, съобщават от Асошиейтед прес. Те са обвинени в пране на пари, свързани със скандал с бразилската строителна фирма Одебрехт. Този скандал беляза управлението на политическия лидер.

Хумала е първият президент в Латинска Америка, който се изправя пред съда, макар и други политически лидери да са замесени в скандала.

Прокурорите обвиниха Хумала и съпругата му, че са получили 3 милиона долара от Одебрехт за провеждане на президентските кампании през 2006 и 2011 година. Президентът отрича да е направил нещо нередно.

Хумала е бивш полковник от армията. Той загуби президентските избори през 2006 г., но успя да ги спечели пет години по-късно. Обвинението иска да осъди държавния лидер на 20 години затвор, а съпругата му на 26 години, защото е използвала парите дадени от строителния гигант, за да купи имоти.

Бразилската строителна компания Одебрехт сключи споразумение със Министерството на правосъдието на САЩ по обвинението за даване на подкуп в размер на 800 милиона долара на високопоставени държавни лица в региона в замяна на договори за строеж.

Съдебният процес се провежда онлайн заради пандемията.

Хумала и съпругата му бяха арестувани през 2017 г., като превантивна мярка, но бяха освободени година по късно. Сега първата дама е под домашен арест, а бившия президент е свободен, но трябва да се явява пред съда всеки месец за подписка.

Очаква се процесът да се проточи няколко месеца.

Скандалът с Одебрехт разтърси политическата обстановка в Перу.

Друг бивш президент в лицето на Алехандро Толедо също е обвинен, че е взимал пари от Одебрехт. Чака го екстрадиция.

Президентът Алан Гарсиа, ръководил страната от 2006 до 2011 г., пък се самоуби след като полицията бе на път да го арестува във връзка със строителната фирма Одебрехт.

Марксист-ленинецът Педро Кастильо печели президентските избори в Перу

Марксист-ленинецът Педро Кастильо печели президентските избори в Перу

Дясната популистка Кейко Фухимори оспорваше резултата