Марксисткият селски учител Педро Кастильо спечели президентските избори в Перу, съобщи Националната избирателна комисия, цитирана от ДПА.

Кандидатът на марксистко-ленинската партия "Перу Либре" получи 50,12% от гласовете, докато дясната популистка Кейко Фухимори печели 49,87% на изборите, които се проведоха на 6 юни.

Върховният избирателен орган на страната провъзгласи Кастило за победител в оспорваната надпревара след седмици на оплаквания и обжалвания, най-вече от лагера на Фухимори. Кастило спечели само с малко над 44 000 бюлетини.

46-годишната Фухимори първоначално водеше, но вълната се обърна, когато бяха преброени гласовете от селските райони, където Кастило има силна подкрепа.

Марксист води с малка разлика след президентските избори в Перу

Марксист води с малка разлика след президентските избори в Перу

51-годишният Педро Кастило иска да изгради социалистическа държава

В твърденията, отхвърлени от избирателната комисия ONPE, тя изтъкна, че имало "нередности" при преброяването и "признаци на измама". Наблюдателите на изборите от Организацията на американските държави също обявиха, че изборите са се провели без големи нередности.

Вчера Фухимори заяви в телевизионно обръщение, че "ще приеме резултатите, защото това предписват законът и конституцията, които тя се е заклела да защитава".

Повече от 25 млн. перуанци имаха право да гласуват на изборите. Избирателната активност надхвърли 18 млн. души.

51-годишният Кастильо иска да изгради социалистическа държава, да засили контрола върху медиите и да премахне конституционния съд.

Фухимори, която планираше, ако беше спечелила, да помилва баща си, бившия авторитарен президент Алберто Фухимори, се застъпва за неолиберална икономическа политика и твърдолинейна стратегия по отношение на сигурността.

През последните години тя беше задържана няколко пъти в ареста и може да получи много години затвор в продължаващ процес за корупция.