Марксисткият селски учител Педро Кастильо все още е начело с малка разлика в балотажа на президентските избори в Перу, като остават да бъдат преброени по-малко от 2 процента от гласовете, информира ДПА.

С над 98 процента преброени гласове Кастильо води с 50,24 процента, обяви избирателната комисия ONPE, докато дясната популистка Кейко Фухимори изостава с 49,75 процента.

Само 84 000 гласа разделиха двамата кандидати, като Фухимори леко съкрати разликата в сравнение с вчера, когато на пресконференция тя заяви за "нередности" при преброяването и "признаци за фалшификация".

Кейко Фухимори печели изборите за президент в Перу

Кейко Фухимори печели изборите за президент в Перу

Победа на десницата

"Трябва да бъдем бдителни, за да защитим демокрацията, изразена във всеки един от гласовете, вътре и извън любимото ни Перу", отговори Кастильо в "Туитър".

ONPE отхвърли твърденията за фалшификации в преброяването, като предупреди гражданите да "внимават за фалшиви новини за изборите".

46-годишната Фухимори първоначално водеше, но вълната се обърна, когато бяха преброени гласовете от селските райони, където Кастило има силна подкрепа.

Селският учител беше уверен в победата. "Волята на хората ще бъде уважена", каза той в понеделник на своите привърженици, като допълни: "Сега нашите гласове трябва да бъдат преброени, гласовете от провинцията."

Повече от 25 млн. перуанци имаха право да гласуват на изборите, като над 18 млн. отидоха до урните.

51-годишният Кастильо иска да изгради социалистическа държава, да засили контрола върху медиите и да премахне конституционния съд, ако спечели.

Фухимори, която в случай на победа планира да помилва баща си, бившия авторитарен президент Алберто Фухимори, се застъпва за неолиберална икономическа политика и твърдолинейна стратегия в областта на сигурността.

През последните години тя беше задържана няколко пъти в ареста и може да получи много години затвор в продължаващ процес за корупция.

Перу избира президент

Перу избира президент

Според наблюдатели, в неделя перуанците ще избират по-малкото зло