Бившият премиер и близък съюзник на президента Тайип Ердоган, остро критикува управляващата партия АКП в Турция, като обвинява промените в политиката и съюз с националисти за слабото й представяне на местните избори в Турция миналия месец, съобщава "Ройтерс".

В първото си голямо обществено предизвикателство към Ердоган, след като напусна поста си преди три години, Ахмет Давутоглу, самият той член на АКП, критикува икономическата политика на партията, ограниченията за медиите и щетите, нанесени за разделяне на властите и институциите.

Екрем Имамоглу официално е новият кмет на Истанбул

Екрем Имамоглу официално е новият кмет на Истанбул

Съветът отхвърли искането на управляващата партия за отлагане на процеса

Давутоглу, високопоставен представител на партията, е премиер между 2014 и 2016 г. На изборите на 31 март АКП загуби контрол над столицата Анкара и най-големия град, Истанбул.

"Резултатите от изборите показват, че политическият съюз е причинил вреда на нашата партия, както по отношение гласовете, така и по отношение на идентичността на партията", обяснява Давутоглу в изявление от 15 страници.

АКП и Партията на националистическото движение (МХП) сформираха съюз преди президентските и парламентарните избори през юни миналата година, в които Ердоган спечели, но нивото на подкрепа за неговата партия спадна.

Шестима арестувани за нападение срещу лидера на опозицията в Турция

Шестима арестувани за нападение срещу лидера на опозицията в Турция

70-годишният Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия (НРП), беше нападнат в Анкара в неделя

Няма признаци за реакция на лирата от изявлението на Давутоглу. Валутата беше отслабнала в началото на търговията и се задържа на 5.8334 спрямо долара, от 5.8170 в петък.

През последните години се повтарят спекулации на медиите, че видни политици от АКП като Давутоглу биха могли да се отцепят, за да създадат нова политическа партия, но такова развитие не е осъществено и изявлението на Давутоглу не се отнася до никаква перспектива за нова партия.

Вместо това той подчертава необходимостта от вътрешна реформа. "Призовавам ръководителите на нашата партия и съответните органи да оценят всички тези теми и бъдещата ни визия разумно и с трезви глави", коментира Давутоглу.

САЩ мислят да наложат санкции на Турция

САЩ мислят да наложат санкции на Турция

Ердоган не може да има и С-400 и F-35