Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял в събота с генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутериш преди 78-та сесия на Общото събрание на ООН.

Това съобщи пресцентърът на Държавния департамент. 

Секретарят и генералният секретар са обсъдили актуални въпроси, сред които Черноморската инициатива за зърно, войната в Украйна и ситуацията със сигурността в Хаити.

Те обсъдиха приоритетите на САЩ за Общото събрание, включително укрепване на основните принципи на Хартата на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека, модернизиране на ООН за справяне с предизвикателствата на 21-ви век и нашите усилия за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие.

Министърът е споделил за събития, организирани от САЩ, насочени към справяне със заплахата от синтетичните наркотици, използване на изкуствения интелект за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие и привличане на частен капитал за големи инфраструктурни проекти.

Блинкън: Войната на Русия в Украйна е най-непосредствената заплаха за международния ред

Блинкън: Войната на Русия в Украйна е най-непосредствената заплаха за международния ред

Китай представлява по-значимото дългосрочно предизвикателство

Припомняме, че Блинкън заяви по-рано, че агресивната война на Русия в Украйна представлява "най-непосредствената и остра заплаха за международния ред, залегнал в Устава на ООН".

"Това, което преживяваме сега, е нещо повече от тест за реда след Студената война. Това е неговият край", каза Блинкън в реч в Училището за напреднали международни изследвания на Джон Хопкинс.

Американският първи дипломат също така предупреди, че Китай представлява "по-значимото дългосрочно предизвикателство, защото не само се стреми да оформи нов международен ред, но все повече разполага с развиващата се икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да направи точно това."

Блинкън от Украйна: Русия трябва да признае, че се е провалила

Блинкън от Украйна: Русия трябва да признае, че се е провалила

По време на посещението си Блинкън в сряда разкри нов кръг от финансова помощ за Украйна