Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън и румънският външен министър Луминита Одобеску проведоха разговор в четвъртък, за да обсъдят румънското разследване на останки от дронове, открити в Румъния близо до границата й с Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от "Ройтерс".

Части от нещо, което може да е руски дрон, са паднали на румънска територия, каза румънският министър на отбраната Ангел Тилвар в сряда, два дни след като Украйна съобщи, че руски дронове са детонирали на територията на членката на НАТО. Румънски официални лица по-рано отрекоха съобщенията и казаха, че руските атаки в съседна Украйна не представляват пряка заплаха.

НАТО има ангажимент за колективна отбрана, според който военният алианс счита атака срещу един съюзник за атака срещу всички съюзници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че НАТО не разполага с информация, сочеща умишлено нападение от страна на Русия, като същевременно подчерта рисковете, които представляват руските въздушни удари в такава близост до територията на алианса.

Русия е нанесла въздушни удари на дълги разстояния по цели в Украйна, откакто нахлу в съседната й страна миналата година, а Киев няколко пъти докладва за подозрителни руски оръжия, които прелитат или се разбиват в съседни държави.

При най-сериозния инцидент ракета, паднала близо до границата, уби двама души в Полша миналия ноември; Полша и съюзниците от НАТО по-късно заявиха, че това е неправилно изстреляна украинска противовъздушна отбранителна ракета.

Блинкън и Одобеску също обсъдиха допълнително сътрудничество за запазване на сигурността на въздушното пространство, включително предстояща ротация на допълнителни американски изтребители F-16 за укрепване на мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство в Румъния, съобщи Държавният департамент.

Министерството на отбраната на Румъния заяви в четвъртък, че страната не е изправена пред пряка заплаха за своята територия или териториални води от руските удари срещу Украйна в сряда вечерта.

Блинкън от Украйна: Русия трябва да признае, че се е провалила

Блинкън от Украйна: Русия трябва да признае, че се е провалила

По време на посещението си Блинкън в сряда разкри нов кръг от финансова помощ за Украйна