Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че идеята за покана на Русия в НАТО е била обсъждана през 90-те години на миналия век. Според него самата Русия е отказала този вариант. "Руснаците решиха, че не искат да правят това", каза държавният секретар пред Си Би Ес, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Ръководителят на Държавния департамент отбеляза също, че НАТО "е отбранителен алианс, чиито страни се обединиха заради увереността, че ако един бъде нападнат, тогава другите ще се притекат и ще помогнат за защитата на тази страна". "Той (Алиансът - Би Би Си) няма агресивни намерения срещу Русия. Той никога не е нападал Русия, той няма да атакува Русия. Той не планира да атакува Русия", каза Блинкен.

Блинкън: Русия оспорва принципите на световния ред след две световни войни

Блинкън: Русия оспорва принципите на световния ред след две световни войни

Основните принципи, необходими за поддържане на мира

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че САЩ са отказали да допуснат Русия в НАТО. През 2017 г. Путин в интервю с американския режисьор Оливър Стоун каза, че е предложил на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън да помисли за присъединяването на Русия към НАТО. "По време на дискусията казах: "Е, може да обмислите варианта Русия да се присъедини към НАТО", каза Путин. Според Путин Клинтън е отговорил: "Е, добре, нямам нищо против", след което "цялата американска делегация се изнервила". На въпрос на Стоун дали Русия е кандидатствала за присъединяване към Алианса, руският лидер се засмял.

През февруари тази година Путин преразказа историята, за отговора на Бил Клинтън за възможността Русия да се присъедини към НАТО. Този път той отбеляза, че "реакцията на въпроса му е била много сдържана".

През април Бил Клинтън каза, че САЩ са предлагали на Русия възможността да се присъедини към НАТО. "Държахме вратите на НАТО отворени за влизане на Русия, както казах ясно на Елцин, а по-късно и на неговия наследник Владимир Путин", написа Клинтън в публикация за The Atlantic.

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Западът трябвало да "престане да лъже себе си и другите"