Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън смята, че Северноатлантическият алианс не възнамерява да предприема агресивни действия срещу Русия. Той очерта тази гледна точка в петък в онлайн форума Reuters Next.

"Мисля, че най-важното нещо - и президентът на Русия Владимир Путин изглежда не го взема предвид или игнорира - че НАТО е отбранителен съюз, прозрачен съюз", каза Блинкън, коментирайки изявления, които Москва смята за червени линии, по-специално по-нататъшното приближаване на инфраструктурата на НАТО към руските граници и разполагането на ударни комплекси на територията на Украйна, както и хиперзвукови оръжия.

Блинкън: САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

Блинкън: САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

"Не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но ние знаем какво се е случвало в миналото, каза държавният секретар

"Това не е алианс, насочен към Русия, това не е алианс, който възнамерява да прибегне до агресивни действия срещу Русия", продължи държавният секретар на САЩ, визирайки НАТО. Според него "единствената агресия, която се наблюдава в този регион през последните години, за съжаление идва от Русия: първо срещу Грузия, а след това срещу Украйна". "Така че мисля, че това е много грешен начин на гледане на нещата", добави Блинкън.

"Единствената заплаха, която съществува сега, е заплахата от подновена руска агресия срещу Украйна", аргументира се той. "Наистина искаме това да не се случва", добави шефът на американската дипломация.

Според Блинкън действията на Москва "доведоха до укрепване на отбраната на НАТО", включително "по-близо до Русия". "Президентът Путин казва, че това иска да избегне", добави държавният секретар. "Президентът Путин трябва да обмисли това и, ако има опасения, основателни страхове за сигурността, да не прибягва до действия, които са провокативни и принуждават Алианса да засили отбраната си", каза външният министър на САЩ.

Напоследък в западните страни, както и в Украйна, непрекъснато се правят изявления за възможно руско нахлуване на украинска територия. В Москва подобни изявления се наричат ​​празна и безпочвена ескалация на напрежението. И така, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не изключи, че това може да се направи, за да се оправдаят провокациите в Донбас, и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на проблема в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Дмитро Кулеба: Русия няма право на глас за членството на Украйна в НАТО

Дмитро Кулеба: Русия няма право на глас за членството на Украйна в НАТО

Претенциите на Путин са неправомерни…

Той също така увери, че Русия ще положи всички възможни усилия, за да помогне на Украйна да разреши конфликта в Донбас, като същевременно запази придържането си към Нормандския формат и Минските споразумения.