Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че са неправомерни призивите на руския президент Владимир Путин НАТО да даде гаранции, че няма да продължи разширяването си на изток, което би означавало да отхвърли заявката на Украйна за членство в Алианса.

Изявлението беше направено пред световните медии след участието на Кулеба в заседанието на Северноатлантическия съвет и проведените двустранни преговори НАТО-Украйна в латвийската столица Рига, предаде агенция "Униан".

Първият дипломат на Украйна подчерта, че Москва не може да попречи на сближаването на страната му с Алианса и че няма никакво право на глас в дискусиите за приемането й в организацията.

"Всякакви руски предложения за обсъждане с НАТО, САЩ или други страни каквито и да било т.нар. гаранции, че Алиансът няма да се разширява на изток, са неправомерни", посочи Кулеба.

Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

На фона на струпването на руски войски по нейните граници

По-рано Путин за пореден път напомни, че според Русия е недопустимо ново разширяване на НАТО на изток и че ще настоява пред САЩ и съюзниците им за гаранции в това отношение.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците уважават решението на Украйна, която се надява на членство в Алианса.

"Русия няма право да налага вето или право на глас по този въпрос, а също така не може да се опитва да установи своя собствена сфера на интереси", категоричен е генералният секретар на НАТО.

Кулеба потвърди решимостта на Украйна да продължи широкомащабните реформи за реформиране на своя сектор по сигурността и отбраната в съответствие със стандартите на НАТО. Украинският външен министър допълни, че съюзниците от НАТО оценяват положително постигнатия от страната му напредък в реформите.

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Иначе щяла да се сблъска с последствия