Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в сряда увери, че ще потърсят отговорност от извършителите зад смъртоносна атака срещу американски конвой в Нигерия, който според него е участвал в реакцията на наводнения, съобщава АФП.

"Ние осъждаме най-категорично тази атака. Ще работим в тясно сътрудничество с нашите нигерийски колеги от правоприлагащите органи в търсенето на изправяне на отговорните пред правосъдието", каза Блинкън в изявлението си. Все още не знаем мотива за атаката, но към момента нямаме индикации, че тя е била насочена конкретно срещу посолството", каза той.

Блинкън, потвърждавайки разказите на нигерийската полиция, каза, че нападението във вторник в югоизточния щат Анамбра е убило най-малко четирима души. Конвоят от две превозни средства е превозвал девет души, всички нигерийци - петима работещи за правителството на САЩ и четирима полицаи.

Загинали и отвлечени при нападение над американски конвой в Нигерия

Загинали и отвлечени при нападение над американски конвой в Нигерия

Няма пострадали американци

Въоръжените мъже са отвлекли двама полицаи и шофьор.

Нито една от жертвите не е американец, според Съвета за национална сигурност.

Атаката дойде часове след като десетки бяха убити в несвързани сблъсъци между пастири и фермери в централна Нигерия и ден след като Държавният департамент наложи визови ограничения на определени лица, които се намесиха в последните избори в Нигерия.

Нигерийските власти често обвиняват за атаките на югоизток незаконното движение на коренното население на Биафра и неговото въоръжено крило, Източната мрежа за сигурност.

Повече от един милион души бяха убити в Нигерия в тригодишна гражданска война след обявяването на независима република Биафра на югоизток от офицери от армията на Игбо през 1967 г.

Сепаратистите все още действат в югоизточната част на страната, където ескалираха атаките си през последните години, обикновено насочени срещу полиция или правителствени сгради.