Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъди в събота като "провокативен" акт поредния ракетен тест на Северна Корея, съобщи "Ройтерс". Той направи изявлението след разговори с колегите си от Южна Корея и Япония. 

"Резултатът от тези действия на Северна Корея е просто още по-голямо укрепване на работата, която вършим заедно, съюза, който споделяме, и нашия ангажимент за защита на нашите партньори и съюзници", каза Блинкън в кулоарите на Мюнхенската сигурност Конференция.

Белият дом заяви, че предприема необходимите мерки за защита на родината на САЩ и регионалните съюзници, но изстрелването не представлява непосредствена заплаха.

Външните министри от Г-7 осъдиха изстрелването и призоваха за единен отговор от международната общност.

Северна Корея отговаря с балистична ракета на учения на Юга и САЩ

Северна Корея отговаря с балистична ракета на учения на Юга и САЩ

САЩ и Южна Корея се подготвят да проведат учения за симулация на ядрена атака

Припомняме, че Северна Корея изстреля днес балистична ракета по посока на Японско море.

Няма съобщения за щети във връзка с инцидента.

Японските власти призоваха корабите в региона да стоят настрана от отломките и незабавно да се свържат с властите. В канцеларията на японския министър-председател бе свикано извънредно заседание на кризисната група за събиране и анализиране на информация.

Миналата година КНДР изстреля рекорден брой от над 70 ракети. Сегашното изстрелване е второто за 2023 г., като предишното се състоя в нощта на 1 януари.

Изстрелването дойде в момент, в който САЩ и Южна Корея се подготвят да проведат учения за симулация на ядрена атака, идваща от Северна Корея. Северна Корея вече предупреди вчера, че ще реагира с безпрецедентна сила на американо-южнокорейските военни маневри, като съзира в тях подготовка за въоръжен конфликт.

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишаване на напрежението в региона