Държавният секретар Антъни Блинкън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху във вторник в първия сериозен опит на САЩ за прекратяване на огъня в Близкия изток, след като Израел уби лидера на Хамас миналата седмица - и последният преди президентски избори, които биха могли да обърнат политиката на САЩ, предава "Ройтерс".

Блинкън започна срещите си в Израел, докато на фона Хизбула стреля с ракети по Тел Авив и Хайфа, а израелските въздушни удари разбиха части от южните предградия на Бейрут, включително въздушен удар, който причини пълното срутване на многоетажна сграда.

Повтарящите се дипломатически усилия не успяха да сложат край както на продължилата година война в палестинската територия Газа, така и на конфликта между Израел и подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула.

Блинкън, който е на 11-ото си пътуване до региона след избухването на войната в Газа, е изправен пред обезсърчаваща мисия.

Хизбула заяви във вторник, че няма да има преговори, докато боевете продължават, и пое отговорност за атаката с дрон срещу ваканционната къща на Нетаняху в събота.

Вашингтон се надява, че смъртта на лидера на Хамас Яхия Синвар - най-издирваният човек в Израел, обвинен за отприщването на войната чрез планирането на смъртоносната атака на 7 октомври миналата година - ще предостави нова възможност за мир.

Израел е представил на САЩ условията си за дипломатическо уреждане в Ливан

Израел е представил на САЩ условията си за дипломатическо уреждане в Ливан

Новият лидер на Хизбула се е преместил в Техеран

Но Израел досега не показва никакви признаци на отстъпчивост във военните си кампании, дори след като уби няколко лидери на съюзниците на Иран Хамас и Хизбула, които загубиха мощния си генерален секретар Хасан Насрала при въздушен удар на 27 септември.

В Газа във вторник агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA призова за временно примирие, за да позволи на цивилните да напуснат районите в северната част на анклава, където израелските сили преследваха бойци на Хамас.

Здравните власти в Газа казаха, че повече от 20 души са били убити от израелските сили. Десетки трупове лежат покрай пътищата и под развалините, казаха те.

Блинкън се срещна с Нетаняху и други официални лица в началото на едноседмично пътуване, което ще го отведе също до Йордания и Катар. Американски служители казват, че той проучва планове за възстановяване и управление на Газа след войната, което е ключът към постигането на прекратяване на огъня.

Иран и неговите съюзници - ливанската Хизбула, йеменските хуси, въоръжени групировки в Ирак и Хамас в Газа - заявиха, че "Оста на съпротивата" срещу интересите на Израел и САЩ ще излезе победител.

Нетаняху: Израел решава според националните си интереси

Нетаняху: Израел решава според националните си интереси

След разговор с Тръмп относно Иран

Хусите казаха във вторник, че са атакували израелска военна база в Тел Авив, използвайки балистични ракети в знак на солидарност с Хизбула в Ливан и Хамас в Газа.

Часове преди Блинкън да кацне, сирените за въздушна атака прозвучаха в Тел Авив и други райони на централен Израел, след като Хизбула изстреля ракети по, както каза, израелски военни цели близо до Хайфа и Тел Авив. Ракетите бяха очевидна демонстрация, че способностите на Хизбула са оцелели при най-голямата атака на Израел за десетилетия на военни действия.

По време на нощ на тежки удари по Южен Ливан и южните предградия на Бейрут Израел удари района близо до болницата Рафик Харири в Бейрут, основното държавно медицинско заведение в Ливан. Ливанските власти съобщиха, че 13 души са убити.

Израелските военни казаха, че самата болница не е била целта на атакта и че не е била засегната. Директорът Джихад Сааде каза, че болницата е пострадала поради израелска атака в близост до нея.

Около 2500 са жертвите на войната в Ливан

Около 2500 са жертвите на войната в Ливан

Ранени са над 11 470 души от началото на конфликта

Хамас, който все още държи десетки заложници в Газа, заловени при нападение срещу Израел на 7 октомври 2023 г., отказва да ги освободи без израелското обещание да сложи край на войната.

Израел казва, че няма да спре битките, докато ислямистката въоръжена група не бъде напълно унищожена в анклава, който до голяма степен е превърнат в руини от израелските бомбардировки.

Дипломати и други източници казват, че Израел се стреми да заеме силна позиция, преди новата администрация на САЩ да поеме управлението след изборите на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп.

Представители на Държавния департамент казаха, че Блинкън възнамерява да повдигне въпроса какво ще се случи в Газа, когато войната приключи, като се съсредоточи върху сигурността, управлението и реконструкцията. Вашингтон отдавна каза, че в идеалния случай иска Газа да се обедини отново със Западния бряг под управлението на правителство, управлявано от Палестинската автономия, която сега упражнява ограничено самоуправление в тази окупирана от Израел територия.

Блинкън също така ще обсъди очакваното отмъщение на Израел за атака с балистична ракета, извършена от Иран на 1 октомври, каза високопоставен служител на Държавния департамент.

Съюзниците се притесняват, че отговорът на Израел може да разклати петролните пазари и да разпали пълномащабна война между заклетите врагове.

Иран: Байдън е одобрил ударите на Израел срещу Техеран

Иран: Байдън е одобрил ударите на Израел срещу Техеран

Напрежение в ООН