Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Израел в петък за срещи с членове на правителството там и след това ще направи други спирки в региона. Това съобщава във вторник"Ройтерс", като цитира изявление Държавният департамент на фона на конфликта Израел-Хамас.

"Министър Блинкън ще пътува до Израел в петък за срещи с членове на израелското правителство и след това ще посети други страни в региона", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

По-рано този месец Блинкен посети Израел, Йордания, Катар, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет.

Палестинските здравни служители казаха по-рано, че най-малко 50 палестинци са били убити, след като израелските сили удариха бежански лагер в северната част на Газа във вторник.

Израелски въздушен удар уби 50 души в бежански лагер в Газа

Израелски въздушен удар уби 50 души в бежански лагер в Газа

"Хамас" обвини Израел, че е нанесъл ракетна атака срещу бежанския лагер Джабалия

Двама от висшите съветници на президента Джо Байдън се опитаха да убедят американските законодатели във вторник, че е в най-добрия интерес на страната да предостави още милиарди долари на Украйна и Израел въпреки огромните бюджетни дефицити и разделенията относно политиките на неговата администрация спрямо двете страни.

Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин свидетелстваха пред комисията по бюджетните кредити на Сената относно искането на Байдън за 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за сигурността на границите на Украйна, Израел и САЩ.

С аргумента, че подкрепата на американските партньори е жизненоважна за националната сигурност, Байдън поиска 61,4 милиарда долара за Украйна, около половината от които ще бъдат изразходвани в Съединените щати за попълване на запасите от оръжия, изтощени от предишна подкрепа за Киев.

Байдън също поиска 14,3 милиарда долара за Израел, 9 милиарда долара за хуманитарна помощ - включително за Израел и Газа - 13,6 милиарда долара за сигурност на границата на САЩ, 4 милиарда долара военна помощ и правителствено финансиране за противодействие на регионалните усилия на Китай в Азия.

Във встъпителното си изявление Блинкън каза, че подкрепата на САЩ за Украйна е превърнала инвазията на Русия в Украйна в "стратегически провал" и подчерта важността както на помощта за сигурността на Израел, така и на хуманитарната помощ за палестинците в Газа.

Блинкън в Израел: Дойдох тук и като евреин

Блинкън в Израел: Дойдох тук и като евреин

Описа ужасяващи снимки от зверства срещу цивилни

Над 8000 са жертвите, а повече от 19 000 са ранените в Газа според палестинските власти. "Хамас" обяви във вторник, че може да освободи чуждестранните заложници скоро. Счита се, че групировката държи над 200 души. Не се уточнява кога и колко цивилни ще бъдат пуснати, но е сигурно, че няма да имат израелски паспорти.